Последно сбогом с Георги Калоянчев

Последно сбогом с Георги Калоянчев
Близки, приятели и почитатели на великия Георги Калоянчев се сбогуват с него в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близки, приятели и почитатели на великия Георги Калоянчев се сбогуват с него в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ в София.

Актьорът почина на 18 декември на 87-годишна възраст след кратко боледуване.

Георги Калоянчев е роден в Бургас на 13 януари 1925 година. Завършва Държавното висше театрално училище в София в класа на големия режисьор професор Стефан Сърчаджиев.

Веднага след дипломирането си е назначен в Народния театър, а няколко години след това Сърчаджиев го кани в създаващия се тогава Държавен сатиричен театър, припомня БНР.

На тази сцена именитият актьор създава запомнящи се образи в постановките „Големанов“ по пиесата на Ст. Л. Костов, „Сако от велур“ и „От другата страна“ на Станислав Стратиев, „Дървеница“ на Маяковски, „Ревизор“ от Гогол, „Старчето и стрелата“ от Никола Русев и много други.

Пресъздава и редица незабравими образи в киното - във филмите „Специалист по всичко“, „Вълчицата“, „Инспекторът и нощта“, „Най-дългата нощ“, „Привързаният балон“, в италианската продукция „Галилео Галилей“, „Бон шанс, инспекторе“, „Закъде пътувате“.

Във филмовата си кариера участва в над 50 заглавия и макар да е по-популярен като комедиен актьор, има и уникални драматични превъплъщения като ролята на Езоп в едноименния филм от 1971 г.

Един от най-популярните образи, които изиграва, е на Бай Ганьо във филма на Иван Ничев „Бай Ганьо заминава за Европа“.

#Георги Калоянчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници