Добрев: Турция няма да строи ТЕЦ на българската граница

Добрев: Турция няма да строи ТЕЦ на българската граница
Турция няма категорични намерения за строителството на АЕЦ или ТЕЦ край границата с България, заяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турция няма категорични намерения за строителството на АЕЦ или ТЕЦ край границата с България, заяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев от парламентарната трибуна.

В отговор на въпрос на депутата от БСП Петър Димитров той подчерта, че в ръководеното от него министерство няма решение за трансгранична Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), предаде БГНЕС.

„Да ми задавате въпрос по отношение на ОВОС не е коректно, има министър на околната среда и водите, питайте я нея какви са стъпките, които България е предприела за такъв ОВОС“, препоръча Делян Добрев на Петър Димитров, енергиен министър в кабинета на Тройната коалиция.

„Повдигнах този въпрос няколко пъти и получих отговор, че няма категорични намерения на Турция за строителството на каквато и да е централа. Но дори и да има някакви намерения, те трябва да отговарят на най-стриктните изисквания на ЕС по отношение на опазване на околната среда“, подчерта Делян Добрев.

Той информира още, че на среща в Бургас на кметовете на съседни общини от българската и турската страна на границата е било заявено, че Турция няма да строи ТЕЦ край Резово, защото има отрицателно становище на министерството на околната среда в Турция.

Българският екоминистър Нона Караджова пък е запитала турската страна официално чрез МВнР, но все още не е получила отговор, поясни Делян Добрев.

От своя страна Пенко Атанасов от БСП заяви, че срещата в Бургас е проведена по инициатива на БСП, и изрази опасението, че при посещението си в Анкара премиерът Бойко Борисов е дал одобрението си за енергийна централа край границата с България.

„Най-вероятно и АЕЦ, и ТЕЦ ще строят, и тогава нашето Черноморие ще го зачеркнем, както и Странджа планина и туризма. Няма да ги има. Това, че вие не провеждате необходимата политика от най-високо ниво, нас ни притеснява. Не можем да бъдем доволни от отговорите, които давате“, подчерта Пенко Атанасов.

Делян Добрев посочи, че опитите за всяване на напрежение и на страх сред хората явно ще продължат до парламентарните избори.

„Цитирам ви: „най-вероятно премиерът е обещал нещо на турския премиер“. Аз присъствах на това заседание и такива разговори не са се водили на това заседание. Некоректно е да всявате паника в това, че строителството на ТЕЦ може да съсипе българския туризъм. Вие знаете, че във Варна имаме по-голям ТЕЦ от този, който евентуално турците обмислят да строят. Не виждам нашият туризъм във Варна да се е съсипал заради ТЕЦ-а там. Няма да има такъв ТЕЦ от турска страна по информацията, с която разполагаме в момента“, подчерта Делян Добрев.

#Резово #Бургас #депутат от БСП #Пенко Атанасов #Петър димитров #ТЕЦ #АЕЦ #Турция #министър на икономиката #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници