Вкусотия! Три пролетни рецепри с пресни картофи

Вкусотия! Три пролетни рецепри с пресни картофи
A A+ A++ A

Пролетта е времето, когато природата се събужда за нов живот, а свежите зеленчуци започват да се появяват на пазарите. Сред тях особено място заемат младите, току-що изкопани картофи – истинско удоволствие за сетивата и вкусовите рецептори. Тези нежни и ароматни картофи са идеални за разнообразни ястия, които подчертават техния естествен вкус и текстура. Представяме ви три лесни и вкусни рецепти с пресни картофи, които ще внесат свежест и разнообразие във вашата пролетна трапеза. Независимо дали предпочитате нещо бързо и лесно за приготвяне или искате да впечатлите гостите си с нещо по-специално, тези рецепти ще ви помогнат да създадете незабравими кулинарни моменти. Пригответе се да се насладите на ароматите и вкусовете на пролетта с тези изкушаващи предложения!

Пържени пресни картофи със зелени подправки

Необходими продукти:

  • 500 г пресни картофи
  • 2 скилидки чесън (ситно нарязани)
  • 1 връзка пресен лук (нарязан на ситно)
  • 1 връзка магданоз (нарязан на ситно)
  • 1 връзка копър (нарязан на ситно)
  • 4 супени лъжици зехтин или олио
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Лимонов сок (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и нарежете пресните картофи на тънки филийки или кубчета.
  2. В голям тиган загрейте зехтина или олиото на средно висока температура.
  3. Добавете картофите в тигана и ги запържете до златисто от всички страни.
  4. Когато картофите са почти готови, добавете чесъна и зеления лук и продължете да пържите още няколко минути, докато зеленчуците омекнат.
  5. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  6. Свалете тигана от огъня и поръсете с нарязания магданоз и копър. Ако желаете, можете да добавите малко лимонов сок за свежест.
  7. Сервирайте топли като гарнитура или основно ястие.

Пресни картофи на фурна с розмарин и чесън

Необходими продукти:

  • 1 кг пресни картофи
  • 4 скилидки чесън (обелени и разрязани наполовина)
  • 2 стръка пресен розмарин
  • 4 супени лъжици зехтин или олио
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200°C.
  2. Обелете и нарежете пресните картофи на половинки или четвъртинки, в зависимост от размера им.
  3. В голяма купа смесете картофите със зехтина или олиото, солта, черния пипер и нарязания розмарин. Разбъркайте добре, за да се покрият равномерно.
  4. Подредете картофите в тава за печене, като добавите между тях скилидките чесън.
  5. Печете в предварително загрятата фурна за около 30-40 минути, или докато картофите станат златисти и меки.
  6. Сервирайте топли като гарнитура или основно ястие.

Салата от пресни картофи с кисело мляко и краставица

Необходими продукти:

  • 500 г пресни картофи
  • 1 краставица (нарязана на кубчета)
  • 1 чаша кисело мляко
  • 2 супени лъжици майонеза
  • 1 супена лъжица горчица
  • 1 връзка пресен копър (нарязан на ситно)
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и сварете пресните картофи до готовност. След това ги оставете да изстинат и ги нарежете на кубчета.
  2. В голяма купа смесете нарязаните картофи и краставица.
  3. В отделна купа смесете киселото мляко, майонезата, горчицата, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
  4. Изсипете дресинга върху картофите и краставицата и разбъркайте внимателно, за да се покрият равномерно.
  5. Поръсете с нарязания копър и сервирайте веднага или охладете в хладилника преди сервиране.

Приятен апетит!

#е-рецепти #електронни рецепти #рецепти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Къде ще почивате това лято?