Бързо, лесно, вкусно: Три пролетни рецепти с тиквички

Бързо, лесно, вкусно: Три пролетни рецепти с тиквички
A A+ A++ A

Тиквичките са един от най-любимите пролетни зеленчуци, благодарение на тяхната свежест и универсалност. Те могат да бъдат приготвени по различни начини, като добавят лек и приятен вкус към всяко ястие. В тази статия ще ви предложа три вкусни и лесни за приготвяне пролетни рецепти с тиквички, които ще разнообразят вашето меню.

Пролетна супа с тиквички и ментово песто

Необходими продукти:

  • 2 средни тиквички
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 картоф
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 1 връзка пресен мента
  • 1 връзка пресен босилек
  • 50 г кедрови ядки
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете тиквичките, лука и чесъна на ситно. Обелете и нарежете картофа на кубчета.
  2. В голяма тенджера загрейте зехтина и задушете лука и чесъна до прозрачност. Добавете тиквичките и картофа и гответе за още 5 минути.
  3. Полейте със зеленчуковия бульон и оставете супата да заври. Намалете огъня и оставете да къкри за около 20 минути, докато зеленчуците омекнат.
  4. Междувременно пригответе ментовото песто: в блендер сложете листата от мента и босилек, кедровите ядки, 2 супени лъжици зехтин и щипка сол. Блендирайте до получаване на гладка паста.
  5. Пасирайте сварените зеленчуци с потапящ блендер до гладкост. Добавете ментовото песто и разбъркайте добре.
  6. Подправете със сол и черен пипер на вкус и сервирайте супата топла, гарнирана с малко ментово песто и кедрови ядки.

Тиквичкови лозови сарми

Необходими продукти:

  • 2 средни тиквички
  • 1 чаша ориз
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен копър
  • 1 връзка пресен магданоз
  • 1 чаена чаша доматен сок
  • 1 чаена чаша вода
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете тиквичките на тънки ленти, подобни на лозови листа.
  2. Загрейте зехтина в тиган и задушете лука и чесъна до прозрачност. Добавете ориза и гответе, докато стане златист.
  3. Нарежете копъра и магданоза на ситно и ги добавете към ориза. Полейте с доматения сок и водата. Подправете със сол и черен пипер.
  4. Включете котлона на слаб огън и оставете ориза да поеме течностите, като периодично разбърквате.
  5. Вземете една лента тиквичка и я увийте около пълнежа от ориз, като направите сарма. Повторете с останалите ленти тиквички и пълнеж.
  6. Подредете сармите в тава, намазана с малко зехтин, и ги запечете за 20-25 минути на 180°C.

Тиквичк с йогурт дип

Необходими продукти:

  • 2 средни тиквички
  • 1 яйце
  • 1/2 чаша брашно
  • 1/2 чаша галета
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Зехтин за пържене

За йогурт дипа:

  • 200 г кисело мляко
  • 1 скилидка чесън
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Настържете тиквичките на едро ренде и ги оставете да се отцедят за около 10 минути. Изстискайте излишната вода.
  2. В купа смесете настърганите тиквички с яйцето, брашното, галетата, бакпулвера, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
  3. Загрейте зехтина в тиган на средно висока температура. С помощта на лъжица оформете малки фритюрници от тестото и ги пържете до златисто от двете страни.
  4. За йогурт дипа: в купа смесете киселото мляко, настъргания чесън, зехтина, лимоновия сок, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
  5. Сервирайте тиквичковите фритюрници топли, гарнирани с йогурт дипа.

Тиквичките са отличен избор за пролетни ястия, благодарение на своята свежест и лекота. Тези три рецепти предлагат разнообразие от вкусове и текстури, които ще задоволят всеки вкус. Опитайте ги и се насладете на свежестта и аромата на пролетта!

#тиквички

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Къде ще почивате това лято?