
Тиквичките са един от най-любимите пролетни зеленчуци, благодарение на тяхната свежест и универсалност. Те могат да бъдат приготвени по различни начини, като добавят лек и приятен вкус към всяко ястие. В тази статия ще ви предложа три вкусни и лесни за приготвяне пролетни рецепти с тиквички, които ще разнообразят вашето меню.
Пролетна супа с тиквички и ментово песто
Необходими продукти:
- 2 средни тиквички
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 картоф
- 1 литър зеленчуков бульон
- 1 връзка пресен мента
- 1 връзка пресен босилек
- 50 г кедрови ядки
- 2 супени лъжици зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете тиквичките, лука и чесъна на ситно. Обелете и нарежете картофа на кубчета.
- В голяма тенджера загрейте зехтина и задушете лука и чесъна до прозрачност. Добавете тиквичките и картофа и гответе за още 5 минути.
- Полейте със зеленчуковия бульон и оставете супата да заври. Намалете огъня и оставете да къкри за около 20 минути, докато зеленчуците омекнат.
- Междувременно пригответе ментовото песто: в блендер сложете листата от мента и босилек, кедровите ядки, 2 супени лъжици зехтин и щипка сол. Блендирайте до получаване на гладка паста.
- Пасирайте сварените зеленчуци с потапящ блендер до гладкост. Добавете ментовото песто и разбъркайте добре.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус и сервирайте супата топла, гарнирана с малко ментово песто и кедрови ядки.
Тиквичкови лозови сарми
Необходими продукти:
- 2 средни тиквички
- 1 чаша ориз
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 връзка пресен копър
- 1 връзка пресен магданоз
- 1 чаена чаша доматен сок
- 1 чаена чаша вода
- 2 супени лъжици зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете тиквичките на тънки ленти, подобни на лозови листа.
- Загрейте зехтина в тиган и задушете лука и чесъна до прозрачност. Добавете ориза и гответе, докато стане златист.
- Нарежете копъра и магданоза на ситно и ги добавете към ориза. Полейте с доматения сок и водата. Подправете със сол и черен пипер.
- Включете котлона на слаб огън и оставете ориза да поеме течностите, като периодично разбърквате.
- Вземете една лента тиквичка и я увийте около пълнежа от ориз, като направите сарма. Повторете с останалите ленти тиквички и пълнеж.
- Подредете сармите в тава, намазана с малко зехтин, и ги запечете за 20-25 минути на 180°C.
Тиквичк с йогурт дип
Необходими продукти:
- 2 средни тиквички
- 1 яйце
- 1/2 чаша брашно
- 1/2 чаша галета
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- Сол и черен пипер на вкус
- Зехтин за пържене
За йогурт дипа:
- 200 г кисело мляко
- 1 скилидка чесън
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 супена лъжица лимонов сок
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Настържете тиквичките на едро ренде и ги оставете да се отцедят за около 10 минути. Изстискайте излишната вода.
- В купа смесете настърганите тиквички с яйцето, брашното, галетата, бакпулвера, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
- Загрейте зехтина в тиган на средно висока температура. С помощта на лъжица оформете малки фритюрници от тестото и ги пържете до златисто от двете страни.
- За йогурт дипа: в купа смесете киселото мляко, настъргания чесън, зехтина, лимоновия сок, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
- Сервирайте тиквичковите фритюрници топли, гарнирани с йогурт дипа.
Тиквичките са отличен избор за пролетни ястия, благодарение на своята свежест и лекота. Тези три рецепти предлагат разнообразие от вкусове и текстури, които ще задоволят всеки вкус. Опитайте ги и се насладете на свежестта и аромата на пролетта!
Още по темата:
- » 5 неустоими рецепти с тиквички за лятото
- » Руло от тиквички с крема сирене и сьомга: Вкусно и здравословно ястие
- » Тиквички по гръцки: Тайната на хрупкавото изкушение
Коментирай
