Турция няма да моли ЕС да я приеме, заяви Давутоглу

Турция няма да моли ЕС да я приеме, заяви Давутоглу
Турция няма намерение да моли Европейския съюз да я приеме в редиците си, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция няма намерение да моли Европейския съюз да я приеме в редиците си, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу.

Дипломатът участва в конференция, озаглавена „Ролята на Турция в изграждането на мир в контекста на последните събития“, където отговаря на въпроси на участниците в събитието, предадоха Анадолската агенция и БТА.

В отговор на въпроса на кипърския посланик във Финландия Филипос Критиотис дали Анкара и занапред ще има същата позиция по кипърския въпрос, турският външен министър посочи, че „ръководството на гръцката част на Кипър пречи на приемането на Турция в ЕС“.

„Кипърските гърци се надяват, че Турция ще отслабне и ще моли за членство в ЕС. Нямаме такова намерение, а ако се извършва интеграция, тя трябва да бъде справедлива“, подчерта Ахмет Давутоглу.

Турция започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г. От общо 35 преговорни глави Турция е затворила досега само една, отнасяща се до наука и изследвания.

Няколко глави са блокирани заради непризнаването от Анкара на Република Кипър, вследствие на което турската страна не спазва изцяло споразумението за митнически съюз с ЕС.

#Турция #ЕС #Ахмет Давутоглу #Кипър #митнически съюз #членство в ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници