Бързо, лесно, вкусно: Три пролетни ястия с патладжан

Бързо, лесно, вкусно: Три пролетни ястия с патладжан
A A+ A++ A

Патладжанът е един от най-обичаните зеленчуци в българската кухня, особено през пролетта, когато е в своя пик. Той е универсален и може да бъде приготвен по различни начини, като винаги добавя уникален вкус и текстура на ястията. В тази статия ще ви предложа три вкусни и лесни за приготвяне пролетни ястия с патладжан, които ще обогатят вашето меню.

1. Пролетна салата с патладжан и кисело мляко

Необходими продукти:

  • 1 голям патладжан
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен копър
  • 1 връзка пресен магданоз
  • 200 г кисело мляко
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сок от половин лимон
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете патладжана на тънки кръгчета и ги запечете на грил или в тиган с малко зехтин до златисто. Оставете ги да се охладят.
  2. Нарежете чесъна на ситно и го смесете с киселото мляко. Добавете сок от лимон, сол и черен пипер на вкус.
  3. Нарежете копъра и магданоза на ситно и ги добавете към киселото мляко.
  4. Подредете охладените кръгчета патладжан в чиния и залейте с киселото мляко. Гарнирайте с още малко копър и магданоз.

2. Патладжанови рулца с рикота и спанак

Необходими продукти:

  • 2 средни патладжана
  • 200 г спанак
  • 200 г рикота
  • 2 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 яйце

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете патладжаните на тънки филийки и ги запечете на грил или в тиган с малко зехтин до златисто. Оставете ги да се охладят.
  2. Задушете спанака с малко зехтин и чесън, докато омекне. Оставете го да се охлади.
  3. Смесете рикотата със задушения спанак и добавете сол и черен пипер на вкус.
  4. Вземете една филийка патладжан и намажете с рикотата и спанака. Навийте на рулце и повторете с останалите филийки.
  5. Подредете рулцата в тава, намазана с малко зехтин, и ги запечете за 10-15 минути на 180°C.

3. Патладжанова мусака с картофи и кайма

Необходими продукти:

  • 2 средни патладжана
  • 4 средни картофа
  • 300 г кайма (смес от телешко и свинско)
  • 1 глава лук
  • 2 домата
  • 2 скилидки чесън
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 чаена чаша вода или бульон
  • 1 връзка пресен магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете патладжаните и картофите на кубчета. Запечете ги в тиган с малко зехтин до златисто.
  2. В голям тиган запържете лука и чесъна до прозрачност. Добавете каймата и гответе, докато стане златиста.
  3. Нарежете доматите на кубчета и ги добавете към каймата. Подправете с червен пипер, сол и черен пипер.
  4. В голяма тава подредете половината от патладжаните и картофите. Полейте с каймата и доматите. Повторете с останалите зеленчуци.
  5. Полейте с вода или бульон и покрийте с фолио. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-45 минути.
  6. Махнете фолиото и печете още 10-15 минути, докато мусаката стане златиста отгоре. Поръсете с нарязан пресен магданоз преди сервиране.

Патладжанът е невероятно универсален зеленчук, който може да бъде приготвен по различни начини, за да обогати вашата пролетна трапеза. Тези три ястия са лесни за приготвяне и предлагат разнообразие от вкусове и текстури, които ще задоволят всеки вкус. Опитайте ги и се насладете на свежестта и аромата на пролетта

#рецепти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Къде ще почивате това лято?