От тефтера на баба: Пролетен гювеч в гърне

От тефтера на баба: Пролетен гювеч в гърне
A A+ A++ A

Пролетният гювеч е едно от онези ястия, които носят аромата и вкуса на новия сезон. Той е богат на свежи зеленчуци и месо, и е идеален за семейни събирания и празнични трапези. В тази статия ще ви представя автентична рецепта за пролетен гювеч в гърне, взета директно от тефтера на моята баба.

Необходими продукти:

  • 500 г агнешко месо (или пилешко)
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 2 картофа
  • 200 г грах (пресен или замразен)
  • 200 г зелен фасул
  • 2 домата (или 1 консерва домати)
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 2 стръка пресен чесън
  • 2-3 супени лъжици олио
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 връзка пресен магданоз
  • 1/2 чаена чаша вода или бульон

Начин на приготвяне:

Подготовка на месото:
Ако използвате агнешко месо, нарежете го на хапки. Ако предпочитате пилешко, нарежете го на парчета. Подправете месото със сол и черен пипер и го оставете настрана.

Подготовка на зеленчуците:
Обелете и нарежете лука на полумесеци. Морковите и картофите нарежете на кубчета. Червената и зелената чушка нарежете на ивици. Зеления фасул и граха измийте и почистете. Доматите нарежете на кубчета или използвайте консервирани домати. Чесънът нарежете на ситно.

Готвене на месото:
В голям глинен гювеч или тенджера загрейте олиото на средно висока температура. Добавете месото и го запържете до златисто от всички страни. Извадете месото и го оставете настрана.

Сотиране на зеленчуците:
В същата мазнина добавете лука и го задушете до прозрачност. След това добавете морковите и картофите и ги запържете за няколко минути. Добавете чушките и чесъна и продължете да готвите още няколко минути.

Добавяне на доматите и подправките:
Добавете нарязаните домати (или консервираните) и червения пипер. Разбъркайте добре и оставете да къкри за около 5 минути.

Смесване на всички съставки:
Върнете месото обратно в гювеча. Добавете граха и зеления фасул. Полейте с вода или бульон, колкото да покрие съставките. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Печене:
Покрийте гювеча с капак или фолио и го поставете в предварително загрята фурна на 180°C. Печете около 1 час и 30 минути или докато месото и зеленчуците са напълно готови.

Финални щрихи:
Накрая, когато гювечът е готов, поръсете с нарязан пресен магданоз и сервирайте топъл.

Пролетният гювеч в гърне е ястие, което съчетава свежестта на пролетните зеленчуци с богатия вкус на месото. Тази рецепта е идеална за семейни събирания и празнични трапези, като носи уют и топлина на масата. Следващия път, когато търсите нещо вкусно и традиционно, опитайте тази рецепта от тефтера на баба и се насладете на вкуса на домашната храна.

#бабина рецепта #рецепта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Къде ще почивате това лято?