Сърбия настоява за демилитаризиране на Косово

Сърбия настоява за демилитаризиране на Косово
В документа изрично се подчертава, че Сърбия не признава независимостта на Косово, но предлага пакет от мерки за нормализиране на ситуацията. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия предлага територията на Косово да бъде обявена за демилитаризирана зона.

Предложението фигурира в огласената нова сръбска държавна стратегия за урегулиране на конфликта, която предстои да бъде утвърдена в парламента, предаде БГНЕС.

Новата сръбска платформа представлява пакет от мерки и предложения за нормализиране на ситуацията в обявилото независимост през 2008 г. Косово.

В документа изрично се подчертава, че Сърбия не признава независимостта му. Една от основните постановки е създаването в северните райони на Косово на автономна общност на сръбските селища със свои органи на властта.

Ключов момент е демилитаризирането на Косово, като единствените въоръжени формирования на негова територия да останат полициите на албанците и сърбите.

Предложението се основава на опита на испанската автономна област Каталуния. Гаранти на сигурността могат да станат въоръжените сили на страните от ЕС, армиите на Албания и Сърбия.

Белград също така предлага специален статут за сръбската православна църква в Косово, в който да бъде включено споразумение с властите в Прищина за осигуряване безопасността на църковните обекти.

#Сърбия #Косово #демилитаризация #автономия #ЕС #Каталуния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници