Кубрат Пулев бе избран за Спортист на годината за 2012 г.

Кубрат Пулев бе избран за Спортист на годината за 2012 г.
През 2012 г. Кобрата стана европейски шампион на Европейския боксов съюз в тежка категория, а през 2011 г. спечели интерконтиненталната титла, отново при най-тежките. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Професионалният боксьор Кубрат Пулев спечели големия приз за спортист на годината на България.

През 2012 г. Кобрата стана европейски шампион на Европейския боксов съюз в тежка категория, а през 2011 г. спечели интерконтиненталната титла, отново при най-тежките.

„Изключително щастлив съм от най-голямата награда в моя живот. Защото още преди няколко години, когато бях аматьор, бях спортист номер седем. След това номер четири и във всичките тези пъти спортист номер едно беше нещо невероятно. Не мога да опиша колко съм радостен за тази награда," сподели Кубрат Пулев.

„Искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха, без вас нямаше да мога. Вие сте моята енергия," допълни той.

Втори и трети в анкетата на спортните журналисти останаха съответно двамата медалисти от Олимпиадата през това лято - Тервел Пулев и Станка Златева, предаде БГНЕС.

Братът на Кобрата оформи роднинска и боксова връзка в първите две места с бронза си от Игрите, а Станка взе сребро там.

Водещите трима призьори, с изключение на Златева, която не присъстваше, бяха наградени от премиера Бойко Борисов.

Отбор на годината са националите по волейбол. Наградата на тима прие от председателя на БОК Стефка Костадинова Тодор Алексиев в компанията на няколко съотборници.

Треньор на годината е Михаил Таков, който завоюва един медал на Олимпиадата в Лондон с тима ни по бокс, а другите му двама възпитаници бяха на косъм от отличие. Той получи наградата си лично от Бойко Борисов.

Втори остана Найден Найденов, който с националния ни отбор по волейбол остана много близо до призовата тройка на Игрите в Лондон. Трети се нареди главната причина за ренесанса в националния ни тим по футбол Любослав Пенев. Двамата подгласници бяха наградени от спортния министър Свилен Нейков.

Водещи на церемонията в зала 1 на НДК, която бе под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, бяха Албена Денкова и Йордан Йовчев, попаднал също и в десетката на анкетата под номер седем.

Освен това, през тази година той защити и двата си пояса в срещата с гиганта Александър Устинов, за да мисли вече и за мач с именития украинец Владимир Кличко през следващата година.

Спортист с увреждания номер едно на България очаквано и заслужено стана Стела Енева, която завоюва цели два медала от Параолимпийските игри в Лондон през това лято.

Ето я и водещата десетка в класацията за спортист на годината:

1. Кубрат Пулев (бокс);

2. Тервел Пулев (бокс);

3. Станка Златева (борба);

4. Ивет Лалова (лека атлетика);

5. Антоанета Стефанова (шахмат);

6. Григор Димитров (тенис);

7. Йордан Йовчев (спортна гимнастика);

8. Петър Стойчев (плувен маратон);

9. Цветана Пиронкова (тенис);

10. Георги Братоев (волейбол).

Церемонията премина под мотото „Супергероите на нашето време". Основната линия на Супергероите в лицето на българските спортисти бе допълнена и с останалата част от награждаващите. Някои от спортистите на годината, бяха наградени от достойни българи - обикновени граждани, извършили героични постъпки в полза на обществото.

Спортист на годината е годишна награда, присъждана на най-добрия български спортист, който се избира от акредитирани журналисти.

За пръв път анкетата е организирана през 1942 от вестник „Спорт" и най-добрият спортист на България е определен от читателите на вестника.

През 1948 г. и 1955 г. организатор е вестник „Народен спорт" и отново читателите определят класирането.

През 1956 г. анкетата се провежда между слушателите на радио „София". Тези четири анкети са неофициални. Първият официален победител е определен през 1958 г. и това е баскетболистката Ваня Войнова.

От 1986 г. до 1989 г. са организирани отделни класации при мъжете и жените. Най-много наградата е печелена от Стефка Костадинова - 4 пъти. Следват: 3 пъти - Боян Радев и Станка Златева, 2 пъти - Продан Гарджев, Петър Киров, Христо Марков, Серафим Тодоров, Йордан Йовчев, Румяна Нейкова. С по една награда са 43 спортисти.

В последните две години победител беше Станка Златева.

#спортист на годината #Кубрат Пулев #Тервел Пулев #Станка Златева #Стефка Костадинова #Йордан Йовчев #Бойко Борисов #премиер на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »