От стария тефтер на баба: Три рецепти за типични родопски ястия

От стария тефтер на баба: Три рецепти за типични родопски ястия
A A+ A++ A

Родопите са известни със своята уникална култура и традиции, които се отразяват и в местната кухня. Бабите в Родопите пазят тайните на автентичните рецепти, които се предават от поколение на поколение. Днес ще споделим три типични родопски ястия, които ще ви върнат назад във времето и ще ви накарат да усетите духа на планината.

1. Пататник

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 1 глава лук
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. настъргано сирене
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио или масло за намазване

Инструкции:

  1. Обелете и настържете картофите на едро ренде.
  2. Нарежете лука на ситно и го задушете в малко олио или масло.
  3. Смесете настърганите картофи с лука, яйцата, брашното, настърганото сирене, солта и черния пипер.
  4. Разпределете сместа в намазнена тава и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-45 минути, докато пататникът стане златист и хрупкав.

2. Клин

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 1 ч.ч. топла вода
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 яйце
  • 100 г масло
  • Сирене за пълнежа

Инструкции:

  1. Пресейте брашното и добавете солта и содата бикарбонат.
  2. Направете кладенче в средата и добавете разбитото яйце и топлата вода. Замесете меко тесто.
  3. Разделете тестото на две части. Разточете първата част на тънка кора и я поставете в намазнена тава.
  4. Поръсете с натрошено сирене и покрийте с втората разточена кора.
  5. Намажете клина с разтопено масло и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-35 минути, докато стане златист.

3. Кешкек

Необходими продукти:

  • 1 л прясно мляко
  • 1 ч.ч. грис
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. ванилия
  • 100 г масло
  • Канела и орехи за поръсване

Инструкции:

  1. В голяма тенджера загрейте млякото и добавете захарта, като разбърквате до разтварянето й.
  2. Добавете гриса постепенно, като непрекъснато разбърквате, за да избегнете образуването на бучки.
  3. Когато сместа започне да се сгъстява, добавете ванилията и свалете от огъня.
  4. Разпределете кешкека в купички и оставете да изстине.
  5. Преди сервиране залейте с разтопено масло и поръсете с канела и смлени орехи.

Тези три рецепти са само малка част от богатото кулинарно наследство на Родопите. Те не само ще ви наситят, но и ще ви пренесат в един свят на традиции и уют. Пригответе ги с любов и споделете с близките си, за да запазите живи спомените и вкусовете от стария тефтер на баба

#Родопите #бабина рецепта #електронна рецепта #рецепта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Къде ще почивате това лято?