Станишев черпел вдъхновение от словашкия премиер-социалист Фицо

Станишев черпел вдъхновение от словашкия премиер-социалист Фицо
Президентът на ПЕС Сергей Станишев разкри, че той самият черпи вдъхновение от прогреса, който социалистическото правителството е постигнало в Словакия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на БСП и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев черпи вдъхновение от словашкия премиер-социалист Роберт Фицо.

Според Станишев той възстановява социалния модел на Словакия – с приемането на нов Кодекс на труда, премахването на плоския данък и увеличаването на контрола на държавата върху частните здравноосигурителни фондове.

„Ние искаме това, което той прави да бъде реализирано и на европейско ниво, защото нашият общ проект е възстановяването на европейския социален модел," подчерта Сергей Станишев след срещата си с Роберт Фицо.

Президентът на ПЕС разкри, че той самият черпи вдъхновение от прогреса, който социалистическото правителството е постигнало в Словакия, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Като пример за това Сергей Станишев отбеляза впечатляващия ръст на словашката икономика с 2%, който обаче не е постигнат за сметка или с отстъпление от ключови социални ангажименти.

След срещата Сергей Станишев сподели, че разговорът е преминал в дух на сътрудничество, а основен акцент в него е бил напредъкът, постигнат по ключови теми като данъка за финансовите транзакции, част от общата стратегия на ПЕС и Словашката социалдемократическа партия.

Съществен въпрос на срещата е била и подготовката за изборите за Европейски парламент през май 2014 г.

Срещата в Братислава бе част от работната обиколка на президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев в Централна и Източна Европа.

#Сергей Станишев #председател на БСП #президент на ПЕС #БСП #ПЕС #Роберт Фицо #премиер на Словакия #Словакия #плосък данък #икономически растеж #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"