От тефтера на баба: Рецепта за пиле с ориз

От тефтера на баба: Рецепта за пиле с ориз
A A+ A++ A

Всяка баба има своя специална рецепта, която предава от поколение на поколение. Днес ще споделим една класическа българска рецепта за пиле с ориз, която носи аромата и вкуса на домашната кухня. Тази рецепта е лесна за изпълнение и гарантирано ще зарадва цялото семейство.

Пролетна супа от градината на баба за добро настроение

Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле (около 1.5 кг)
  • 1 чаша ориз
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 2 чушки (червена и зелена)
  • 2 скилидки чесън
  • 1 консерва домати (или 4-5 пресни домата)
  • 1/2 чаша бяло вино (по желание)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Червен пипер
  • Магданоз
  • Олио или зехтин
  • Вода или пилешки бульон (около 2 чаши)

Инструкции:

Подготовка на пилето:
Измийте добре пилето и го нарежете на порции. Ако предпочитате, можете да оставите пилето цяло, но нарязано на порции ще позволи по-добро разпределение на вкусовете.

Запържване на пилето:
В голям тиган или тенджера загрейте малко олио или зехтин. Добавете пилешките парчета и ги запържете до златисто от всички страни. След това ги извадете и оставете настрана.

Приготвяне на зеленчуците:
В същата мазнина добавете нарязания на ситно лук и го задушете до прозрачност. След това добавете нарязаните на кубчета моркови и чушки. Гответе още няколко минути, докато зеленчуците омекнат.

Добавяне на чесъна и доматите:
Нарежете чесъна на ситно и го добавете към зеленчуците. Разбъркайте добре. След това добавете консервата домати или нарязаните пресни домати. Оставете да къкри за около 5-10 минути, докато сосът се сгъсти.

Смесване на ориза:
Изплакнете ориза под студена вода и го добавете към зеленчуците. Разбъркайте добре, за да се смеси равномерно с останалите съставки.

Добавяне на пилето и подправките:
Върнете пилешките парчета обратно в тенджерата. Налейте бялото вино (ако използвате), сол, черен пипер и червен пипер на вкус. Разбъркайте добре и налейте вода или пилешки бульон, така че да покриете всичко.

Готвене:
Покрийте тенджерата с капак и оставете ястието да къкри на слаб огън за около 40-50 минути, докато оризът поеме течността и стане мек, а пилето се свари добре.

Финални щрихи:
Преди да сервирате, поръсете с нарязан пресен магданоз за свежест и цвят.

Сервиране:

Това ястие е идеално за семейни обеди и вечери. Може да се сервира с прясна салата или кисело мляко. Вкусът му е богат и ароматен, а текстурата – перфектна комбинация от крехък ориз и сочно пилешко месо.

Тази рецепта е доказателство, че понякога най-простите ястия са най-вкусни. Насладете се на този традиционен български деликатес и не забравяйте да предадете рецептата на следващото поколение!

#ориз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Акценти

Анкета

Къде ще почивате това лято?