„Набуко" щял да се възроди в София през януари

„Набуко" щял да се възроди в София през януари
Проектът „Набуко" ще бъде възроден на среща на енергийните министри на страните-участнички на 10 януари в София, прогнозира директорът Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проектът „Набуко" ще бъде възроден на среща на енергийните министри на страните-участнички на 10 януари в София, прогнозира директорът Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

На годишната пресконференция на БЕХ той изрази очакванията си на срещата в българската столица консорциумът „Шах Дениз II" да подпише споразумение за участие в проекта „Набуко", предаде БТА.

Само преди дни Турция намекна, че може да се оттегли от проекта за газопровода „Набуко". Германският енергиен концерн RWE пък вече обяви, че се оттегля от участие в проекта.

Акционерният дял, който ще придобие консорциумът, ще бъде 50%, а останалите 50 процента ще се поделят между другите участници в него.

За момента това са БЕХ, турската компания БОТАШ, румънската „Трансгаз", унгарската МОЛ, австрийската OMV и немската компания RWE.

Михаил Андонов потвърди в отговор на журналистически въпрос, че най-вероятно RWE ще прехвърли своя дял на OMV, а турската компания не е заявила намерение да излезе от проекта.

Изпълнителният директор на БЕХ подчерта, че България настоява интерконекторната връзка с Турция да се включи в газопровода „Набуко" и да получи и съответното финансиране за изграждането на връзката.

БЕХ е партньор и на „Газпром" в проекта „Южен поток" като в проектната компания, която изгражда газопровода на българска територия, холдингът има 50% участие.

„Можем да се гордеем както с подписания за „Южен поток" договор, така и с новия договор за доставка на газ от „Газпром"," подчерта Михаил Андонов.

Той информира още, че продължава работата по подписването на договорите за строителството на обекта, както и процедурите по подготовка за избор на финансираща институция по този проект.

В началото на март 2013 г. ще има първа копка на интерконектора с Гърция, обяви още Михаил Андонов.

„Вече са проведени предварителните обсъждания в общините, през които минава трасето, работи се по предпроектните геоложки проучвания и ОВОС и до март 2013 г. трябва да бъде дадено разрешение за строителство," добави той.

#„Набуко" #Български енергиен холдинг #БЕХ #Михаил Андонов #Боташ #„Трансгаз" #мол #OMV #RWE #„Газпром" #„Южен поток"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници