„Фич“ даде стабилна, но мрачна перспектива пред банките в България

„Фич“ даде стабилна, но мрачна перспектива пред банките в България
Перспективата пред банките в България е стабилна, но мрачна, се казва в анализ на рейтинговата агенция „Фич“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Перспективата пред банките в България е стабилна, но мрачна, се казва в анализ на рейтинговата агенция „Фич“.

Общата перспектива за банките в Централна и Източна Европа през 2013 г. е стабилна, но остава мрачна на фона на кризата в еврозоната, в резултат на което се понижава ръстът на БВП и се влошава качеството на активите, коментират още от „Фич“.

Балансът на рисковете в Словения и Унгария остава отрицателен. Неблагоприятните тенденции в България, Румъния и Хърватия продължават, което означава, че банките разполагат с по-малко възможности за гъвкавост и устойчивост на сътресения, предаде БГНЕС.

Въпреки това перспективата за полските, чешките и словашките банки остава стабилна, което отразява високото качество на активите, силното им финансиране и представяне.

Рейтинговата агенция очаква през 2013 г. ръстът на кредитирането да остане слаб. Според „Фич“ бавното възстановяване в икономиките от еврозоната води до по-ограничени възможности за кредитиране в Централна и Източна Европа и мудно търсене на кредити.

Именно това, а не финансовите ограничения, е и ще остане основен двигател на унилото кредитиране в региона през 2013 г.

Експертите на агенцията очакват слабият растеж на кредитирането, както и по-високите разходи за финансиране да окажат натиск върху вече нарушената рентабилност в региона.

„Фич“ очаква качеството на активите в повечето банкови сектори в Централна и Източна Европа да се влоши още повече през идната година. Разходите за обезценка също ще останат високи, дори в системите, където потокът от нови необслужвани кредити ще намалее.

Слабият растеж и високите разходи за обезценка на активите ще окажат натиск най-вече на банките в Словения и Унгария.

Банките в балканската страна постигнаха известен напредък при разпознаването на обезценените заеми и създаването на резерви. Според „Фич“ продължават да се нуждаят от значителни допълнителни капиталови инжекции, за да обслужват адекватно съществуващите и новите обезценени заеми и да поддържат здрави капиталови буфери.

Дългосрочните рейтинги на банките в Централна и Източна Европа отразяват до голяма степен потенциалната подкрепа от компаниите майки. Въпреки това по-ниските суверенни рейтинги на България, Румъния и Хърватия (BBB-), както и този на Унгария (BB+), означават, че дългосрочните рейтинги на банките често са на нивото на рейтингите на страните, а перспективите им отразяват тези за държавите.

Рейтингите на банките в Централна и Източна Европа могат да бъдат понижени, ако тези на техните компании майки бъдат подложени на натиск от нови ескалации на кризата в еврозоната.

От друга страна, стабилизиране на рейтингите на компаниите майки би довело до положителни промени на перспективите на клоновете. Рейтингите и перспективите на банките в България, Румъния, Унгария и Хърватия могат да бъдат преразгледани, ако настъпи промяна в оценките на „Фич“ за съответните страни. Пропадане на Словения би довело до понижение на рейтингите на държавните банки.

Продължаващото влошаване на качеството на активите в съчетание с липсата на засилване на капитала на банките може да доведе до понижения в Словения, Унгария, Хърватия, България и Румъния.

„Фич“ смята, че рязко влошаване на заемите в Полша, Чехия и Словакия към момента е малко вероятно.

#„Фич" #рейтингова агенция #банки #България #Унгария #Хърватия #Словения #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »