Държавата плаща ноемврийските заплати в Селскостопанската академия

Държавата плаща ноемврийските заплати в Селскостопанската академия
Учените настояват да получат заплатите си за ноември и декември. Земеделският министър обеща плащането на първите до петък, а на вторите - най-късно до 15 януари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служителите на Селскостопанската академия ще получат заплатите си за месец ноември до края на петъчния ден, увери министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

На среща с недоволните служители, които продължиха с протеста си въпреки обещанията за пари, министърът подчерта, че заплатите ще бъдат платени със средства, икономисани от бюджета на МЗХ и извън бюджета на Селскостопанската академия.

„Заплатите за декември все още не са обект на коментар“, заяви Мирослав Найденов, цитиран от БГНЕС.

Той се позова на текстове от колективния трудов договор, според които служители могат да предявят претенции за неплатени възнаграждения след средата на следващ месец, за който трябва да бъдат платени.

Така, ако до 15 януари заплатите за декември не бъдат преведени, хората ще могат да предявят претенции. Министърът обеща да не се стигне дотам и до 15 януари 2013 г. и тези заплати да се платят.

Министерството на финансите все още не е превело обещаните 2,8 млн. лв. по сметката на земеделското министерство.

Според Мирослав Найденов, ако този превод бъде направен до края на годината, работещите в Селскостопанската академия може още през 2012 г. да получат заплатите си за декември.

Земеделският министър подчерта, че в рамките на гласувания бюджет за следващата година Академията трябва да се преструктурира и предстои да се изготви конкретен план за това със съответните параметри и срокове.

Председателят на академията проф. Петър Славейков обясни, че през следващата година ще се работи за оптимизация на разходите и интензификация на труда на хората в звената, като обеща да няма масови съкращения.

Синдикатите от своя страна поискаха анализи за дейността на всички институти и публично оповестяване на плановете на управление на институтите на кандидатите да ги оглавят.

„За момента това е решение, защото ще можем да посрещнем Коледата, но не е решение по принцип, защото бюджетът отново е намален и не е ясно защо се намалява. Зад тези цифри стоят хора и те трябва да си получат заплатите. Академията работи, изкарва стойностни продукти с международно значение, но къде отиват парите, и ние не можем да обясним“, коментира Наталия Андреева от Института по почвознание.

#МЗХ #Селскостопанска академия #Петър Славейков #заплати #протест #Мирослав Найденов #министър на земеделието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"