В България не се продава натъпкано с хормони месо, увери Мирослав Найденов

В България не се продава натъпкано с хормони месо, увери Мирослав Найденов
Мирослав Найденов призова българските потребители да бъдат спокойни по празниците, че основните хранителни продукти, които ще сложат на масата си, ще бъдат безопасни и по-евтини в сравнение с ноември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На българския пазар не се продават натъпкани с хормони пилешко, телешко и свинско месо, защото влагането на хормони на растежа е напълно забранено в целия ЕС, категоричен е земеделският министър Мирослав Найденов.

В ефира на бТВ той обясни, че хормоните са позволени в някои държави като САЩ, Аржентина и Бразилия, особено по отношение на телешкото месо, но увери, че вносът оттам е забранен.

Мирослав Найденов призова българските потребители да бъдат спокойни по празниците, че основните хранителни продукти, които ще сложат на масата си, ще бъдат безопасни и по-евтини в сравнение с ноември.

Според министъра цените на свинското и пилешкото месо ще паднат с около 10%, тъй като МЗХ ще изплати в четвъртък 20 млн. лв. на свиневъдите и птицевъдите.

Мирослав Найденов заяви още, че ще направи всичко възможно соевите кренвирши вече да се наричат „соеви пръчици“, тъй като те са имитиращ продукт.

„На пазара в действителност се продават кренвирши с изключително завишени нива на соя. Но соевите колбаси не са колбаси. Соята замества месото и затова създадохме „Стара планина“. Месопроизводителите са задължени да изписват съдържанието върху етикетите, но нека потребителите да знаят, че истинските колбаси са два-три пъти по-скъпи от създадените от соя“, категоричен бе Мирослав Найденов.

Той допълни, че в млякото също има примеси. „В него се добавя палмова мазнина. Имаше доста голям отпор от производители, които искаха да ни продават имитиращи продукти. От 1 януари те са задължени да изписват съдържанието върху етикета на продукта“, поясни Мирослав Найденов.

От 1 януари на опаковките на млечните продукти, които съдържат растителни мазнини, ще пише, че са продукти, имитиращи млечните. Те няма да могат да бъдат наричани например кашкавал и сирене и трябва да бъдат отделени на различен щанд от млечните продукти.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието #свинско месо #пилешко месо #МЗХ #млечни продукти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"