Стара Загора иска референдум за закриване на полигона „Змейово“ преди изборите

Стара Загора иска референдум за закриване на полигона „Змейово“ преди изборите
Авторите на откритото писмо заявяват, че до изборите през лятото на 2013 г. има достатъчно време всяка партия да заяви позиция по проблема. Гражданите от години настояват за това на многобройни протести. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Стара Загора настоява преди парламентарните избори през 2013 г. да бъде проведен местен референдум за закриване на полигона „Змейово“.

Настояването е отправено от Гражданската инициатива „За чист въздух“ в отворено писмо до 11 политически партии, представени в Народното събрание и в Общинския съвет на Стара Загора, предаде БНР.

От Сдружението уверяват, че ще окажат безвъзмездна помощ и съдействие на всички партии, които подкрепят тяхната идея за референдума.

От ВМРО вече правят консултации в местния парламент, а от БСП декларираха, че застават зад идеята.

В отвореното писмо гражданите припомнят десетгодишната история с обгазяванията на Стара Загора, довела до увеличаване на определени заболявания, особено сред децата, както и неспособността на три правителства да се справят с проблема.

Не на последно място, те посочват и обещанието на премиера Бойко Борисов да закрие полигона, ако се докаже, че е източник на обгазяванията.

От Сдружението са категорични, че институциите бездействат и заблуждават гражданите на Стара Загора за това кой причинява проблема. Затова призовават партиите към действия и очакват до изборите да затворят военния полигон и Баритна мина, които са сред основните заподозрени за утилизацията на оръжия на територията на областта.

Авторите на откритото писмо заявяват, че до изборите през лятото на 2013 г. има достатъчно време всяка партия да се запознае с експертизите и другите материали на сдружението по темата и да се яви в предизборната кампания с готови резултати.

#полигон #Стара Загора #референдум #обгазяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"