Гърция не искала да преговаря с Македония

Гърция не искала да преговаря с Македония
Македонският премиер Никола Груевски обвини Гърция, че не иска да разреши спора за името на Македония. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Македонският премиер Никола Груевски обвини Гърция, че не иска да разреши спора за името на Македония, който от 20 години обтяга отношенията между двете страни.

Груевски изрази съжаление, че ръководителят на „Нова демокрация“ Андонис Самарас, който е част от гръцкото коалиционно правителство, е отказал да се срещне с него, за да обсъдят евентуални решения на проблема, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

„Моята покана за среща свидетелства за желанието ми да продължим диалога, да установим нови връзки за намиране на решение на проблема, който представлява бреме за двете страни повече от 20 години“, заяви Груевски пред журналисти.

Името на Македония от 1991 г., когато страната обяви независимост, е в центъра на спора между Скопие и Атина, който блокира международното й признаване под това име, тъй като Гърция счита, че то е част от нейното национално историческо наследство.

Северна провинция в Гърция носи същото име и Атина се опасява, че признаването й под това име може да бъде придружено с териториални претенции.

Груевски изрази съжаление от липсата на „сериозна комуникация“ между двете страни по въпроса.

„Трябва да бъде намерено решение и не трябва да пренебрегваме срещите. Отказът от срещи показва арогантно отношение и не допринася за добросъседските отношения“, допълни македонският премиер.

#спор #Андонис Самарас #„Нова демокрация“ #Груевски #Никола Груевски #премиер #име #Гърция #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници