Борислав Сарафов иска децентрализация в прокуратурата

Борислав Сарафов иска децентрализация в прокуратурата
Сарафов не подмина и Наказателния кодекс, за който каза, че е остарял и хаотичен и затова има нужда от приемането на нов, дори той е член на работна група, която работела по този въпрос. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Необходима е децентрализация в прокуратурата по отношение на администрирацията и на финансите, заяви кандидатът за главен прокурор Борислав Сарафов.

По думите на Сарафов, казани по време на изслушването му във Висшия съдебен съвет (ВСС), главната роля при децентрализацията трябва да имат апелативните прокуратури, цитира го Информационна агенция „Фокус“.

Според него проблемите на прокурорите са натовареността и тежката работа, които изискват много усилия.

Относно големия брой наказателни производства, прекратени по давност, Сарафов обясни, че те са започнати в стар период и по тях не е работено отдавна.

„Не смятам, че семействеността е нещо негативно и не го считам за минус, защото актовете на всеки един подлежат на контрол“, коментира Сарафов.

Пред ВСС Сарафов сподели, че личната му мотивация да заеме длъжността е свързана с неговия немалък опит в системата.

По неговите думи в последните няколко години прокуратурата постигна значителни успехи по делата с организираната престъпност и се провали тотално по делата срещу корупцията.

Той не подмина и Наказателния кодекс, за който каза, че е остарял и хаотичен и затова има нужда от приемането на нов, дори той е член на работна група, която работела по този въпрос.

Относно гражданското наблюдение на прокуратурата на различни нива председателят на Специализираната апелативна прокуратура каза, че то трябва да бъде прецизирано и да се има предвид следствената тайна, но е нормално гражданското общество да бъде някакъв коректив.

Относно взаимодействието на прокуратурата с неправителствени организации Сарафов каза, че категорично подкрепя такова. Той сподели, че има общ международен проект с Ффондация „Риск монитор“.

#Борислав Сарафов #прокуратура #специализирана прокуратура #атестиране #главен прокурор #изслушване #ВСС #Висш съдебен съвет #ДЕЛА #корупция #престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"