Сарафов: Прокуратурата се провали срещу корупцията, успя с престъпността

Сарафов: Прокуратурата се провали срещу корупцията, успя с престъпността
Според председателя на Специализираната апелативна прокуратура, трябва да се каже ясно къде се греши в тези дела, за да не се повтарят грешките и корупциятата да бъде преборена. Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

В последните няколко години прокуратурата постигна значителни успехи по делата с организираната престъпност и се провали тотално по делата срещу корупцията, заяви по време на изслушването си кандидатът за нов главен прокурор Борислав Сарафов.

Според председателя на Специализираната апелативна прокуратура, трябва да се каже ясно къде се греши в тези дела, за да не се повтарят грешките и корупциятата да бъде преборена, предаде думите му БГНЕС.

Сарафов посочи, че има 96% осъдителни присъди, а четирите процента оправдателни присъди за съжаление са от т.нар. знакови дела.

„Братя Галеви не са в тези по-малко от 2% присъди, които са приведени в изпълнение", подчерта Сарафов.

Пред Висшия съдебен съвет (ВСС) Сарафов сподели, че личната му мотивация да заеме длъжността е свързана с неговия немалък опит в системата.

Той заяви, че е работил на всички нива в прокуратурата и опитът му като следовател е изключително ценен, който и в момента използва като разследващ.

„Работил съм по едни от най-тежките дела срещу хората с прякори. Именно моята работа по тези дела и успехите по тях водят и до факта, че някои от съдените по тях депозират жалби срещу мен, което е добър атестат за моята работа", добави Сарафов.

Председателят на спецпрокуратурата каза още, че работата му през последните години е обогатила опита му за най-новите техники срещу специфичната престъпна дейност.

„Участвал съм в много обучителни инициативи, както в България така и в САЩ, Испания. Награждаван съм от ВСС, от главния прокурор и от директора на ФБР. Бих могъл да се справя с една от най-тежките отговорности, каквато несъмнено е тази на главния прокурор", прибави Сарафов.

По неговите думи, прокуратурата не се нуждае от спасител, но е необходима реформа.

Сарафов коментира още, че следственият отдел към специализираната прокуратура в момента не разполага с нито едно работно място, като някои работят по читирима души в един кабинет.

В тази връзка той посочи, че има 22 щатни бройки, но са заети едва 13. Най-натоварени били районните прокуратури – 1441 единици, което включва прокурорски актове, участие в заседания и други дейности.

„Категоричен, съм, че прокурорската работа не може да се измерва само количествено. Необходим е и качествен критерий за оценка на натовареността, съобразен с тежестта на делата. Оптимизирането на човешките ресурси ще реши и за бързината и за качеството на прокурорската работа", заяви председателят на спецпрокуратурата.

Според него, назначаването на следователи по места би облекчило и следствената прокуратура.

„Необходимо е бързо и рязко натоварване с работа, с разследвания. Трябва да се въведе и строг ангажимент за окръжните прокуратури за възлагане на досъдебни производства по следствените отдели", каза Сарафов.

Според него, липсата на служебни ангажименти от следователите в момента създава некомфорт и на тях самите, тъй като всички атестирани получават почти максималната оценка, което убива инициативността и не изпълнява своята роля.

Относно атестирането той каза, че трябва да бъде провеждано при стриктно спазване на процедурите. Необходимо е и активизиране на разследванията и избягване на „кабинетния" подход.

#Борислав Сарафов #прокуратура #специализирана прокуратура #атестиране #главен прокурор #изслушване #ВСС #Висш съдебен съвет #ДЕЛА #корупция #престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »