Пардю: Политиката на Борисов към Македония не е от полза

Пардю: Политиката на Борисов към Македония не е от полза
Според бившия американски посланик блокирането на Македония по същия път, който България е извървяла към влизанетов ЕС, е „радикално отстъпление от принципите, които направляваха българската външна политика досега“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България може да има проблеми в двустранните отношения с Македония, заяви бившият американски посланик в София Джеймс Пардю.

Според Пардю обаче тези причини не са достатъчни, за да обяснят решението за блокиране на присъединяването на Македония към Европейския съюз, пише вестник „Труд“.

Бившият посланик смята, че тази промяна в политиката на правителството на премиера Бойко Борисов не е мъдра, нито е от полза за широките национални интереси на България.

По неговите думи позицията на България спрямо Македония по-скоро скъсва „с конструктивната регионална политика, която служеше добре на страната десетилетия наред“.

Той отбеляза, че външната политика на страната на Балканите е била до голяма степен зряла през последните 20 години, избягвайки междуетническите конфликти, които разкъсаха други страни в региона.

Към това Пардю допълни, че България е сътрудничала на международната общност за прекратяването на конфликтите и приобщаването на новите балкански страни към демократичните западни институции.

„Тази разумна политика бе отражение на ясното разбиране, че българският национален интерес е най-добре защитен при регионална стабилност, дух на сътрудничество със съседите и общ ангажимент към демократичните ценности на ЕС и НАТО“, коментира бившият американски посланик.

Според него блокирането на Македония по същия път, който България е извървяла към влизането в ЕС, е „радикално отстъпление от принципите, които направляваха българската външна политика досега“.

По неговите думи за Македония това е сериозно предателство, което подхранва още повече националната неувереност, тъй като новата политика на Борисов може да я откъсне от България и „да отрови добросъседските отношения за години напред“.

Посланикът признава, че Македония е труден партньор, но България трябва да разбере, че съседната й държава има нова демокрация и няма модерната история и институционалния капацитет на България.

Пардю допълни, че Македония върви по-бавно от България към влизане в ЕС и НАТО заради войната в Косово и вътрешните междуетнически конфликти от 2001 г., както и заради „мъчителния й спор“ с Гърция заради името на държавата.

Според него Гърция вероятно е много доволна, че още една държава членка поставя условия пред Македония.

„Атина блокира Скопие и за ЕС, и за НАТО. Но ако все пак спорът за името се реши, ще остане ли България единствената пречка пред евроинтеграцията на Македония? Много се съмнявам“, коментира още Пардю.

Той посочи, че България е наясно, че ЕС има дълъг списък от критерии за членство. Двустранните проблеми могат да играят важна роля, но само когато под въпрос са жизненоважни интереси.

„Правителството на Борисов, изглежда, влиза в един лош политически шаблон, който е твърде широко разпространен на Балканите, но е пагубен. Правителствата в региона често прибягват до национализъм и разпалване на междуетническо напрежение, за да отклонят вниманието от провала си да откликнат на вътрешнополитическите изисквания“, смята още Пардю.

#присъединяване #НАТО #Европейски съюз #ЕС #министър-председател #Балкани #политика #Македония #България #посланик на САЩ #Джеймс Пардю #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"