Игнатов обеща смяна на ръководството във Фонд „Научни изследвания"

Игнатов обеща смяна на ръководството във Фонд „Научни изследвания"
Образователният минисрът Сергей Игнатов бе изслушан в парламентарната комисия по въпросите на образованието и науката във връзка със скандалната последна конкурсна сесия на Фонд „Научни изследвания". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Образователният минисрът Сергей Игнатов обеща смяна на ръководството на Фонд „Научни изследвания" след приемането на новия му правилник.

Той бе изслушан в парламентарната комисия по въпросите на образованието и науката заедно с управителя на ФНИ Христо Петров във връзка със скандалната последна конкурсна сесия на фонда.

Двамата обаче така и не отговориха на редица конкретни въпроси свързани със спазването на законодателството и нормативната база при провеждането на процедурата, с това как е гарантирана публичност и прозрачност на този конкурс, както и на много въпроси свързани с конкретни проекти, които са спечелили финансиране.

Повдигна се въпросът за фирми, спечелили проекти за не малки суми, които са били регистрирани в последния момент преди да приключи конкурсната процедура.

Депутатите посочиха конкретни фирми, чийто предмет на дейност няма нищо общо с проекта, който са спечелили, предаде БГНЕС.

Игнатов и Петров отбелязаха пред депутатите, че проверките във фонда продължават.

От няколко дни представител на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) също е във фонда. Инспекторатът също прави проверка, която трябва да приключи преди Коледните празници, а експерти на Световната банка скоро ще започнат да анализират последната конкурсна сесия на ФНИ.

„Никой не крие, че има проблеми, ако проверките установят, че някой има вина, ако някой краде и има корупционни практики, той ще си понесе последствията и ще бъде отстранен," обеща Сергей Игнатов.

От 10 декември до 20 януари тече процедурата по подаване и разглеждане на възраженията във връзка с класирането в последната научна сесия.

Учените вече са започнали да получават по електронните си пощи рецензиите по проектите. 270 заявления за запознаване с експертните оценки са подадени до момента и близо 460 рецензии вече са предоставени на научните колективи.

Депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев предложи работна група към комисията да анализира случващото се във фонда.

„Ние сме изправени пред един много голям скандал, трябва да има радикални персонални и нормативни промени," коментира той.

Депутатът от ДПС Лютви Местан поиска международна експертиза за класираните и некласираните проекти.

„Нуждаем се от убедителни аргументи, че проектите са класирани по своите научни стойности. Създавате непреодолимо усещане, че цялостната конкурсна процедура е опорочена и е проведена в нарушение и на закона и на правилника по който работи фонда," коментира Лютви Местан.

До гласуване на предложенията обаче така и не се стигна, защото депутатите от управляващото мнозинство провалиха заседанието като си тръгнаха по време на почивката и така не успя да се събере нужният кворум, за да продължи заседанието.

#Фонд „Научни изследвания" #Сергей Игнатов #министър на образованието #Христо Петров #ФНИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »