Борисов и Цветанов променят закони заради подпалвачите

Борисов и Цветанов променят закони заради подпалвачите
Българското законодателство не предвижда вариант за задържане, освен ако заподозрените не са хванати в момент на палеж, затова Борисов и Цветанов обмислят промени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българското законодателство не предвижда вариант за задържане, освен ако заподозрените не са хванати в момент на палеж, затова Борисов и Цветанов обмислят промени.

„Предприети са допълнителни мерки за охраната на обществения ред в столицата заради зачестилите палежи на автомобили“, каза в Пловдив министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС.

„Проверяват се много сигнали, надяваме се да има реални резултати скоро. До момента има един задържан за 72 часа“, отбеляза той.

„Други три лица са отведени тази нощ в районните полицейски управления. Те са носили със себе си бутилки със запалителна течност. Полицията проверява техните алибита“, каза още Цветанов.

„Единият от задържаните е обяснил, че запалителната течност е за автомобила му, а другият - за печката му“, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов и поясни: „В тези случаи няма член, по който лицата да бъдат обвинени, освен ако не са задържани в момент на палеж. С министър Цветанов обсъдихме и вариант за промяна в закона“.

НК предвижда от 1 до 8 години затвор за всеки „който запали сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност“.

От 3 до 10 години зад решетките пък заплашват подпалвачите, които са застрашили живота на някого, при опасност пожарът да се разпростре и върху други обекти, ако извършителят изпълнява поръчка на престъпна група или ако унищоженото имущество е защитено по някакъв начин.

В случаи на настъпили значителни щети НК предвижда от 3 до 12 години затвор, а при настъпила смърт – от 5 до 15 години.

#подпалвачи #закони #Цветан Цветанов #Цветанов #Бойко Борисов #премиер #вътрешен министър #задържани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници