Консумацията на пилешко може да удвои риска от рак

Консумацията на пилешко може да удвои риска от рак
A A+ A++ A

Редовната консумация на пилешко месо може да удвои риска от смърт от 11 различни вида рак на храносмилателната система, включително на червата и стомаха. Това сочи ново изследване, проведено от италиански учени и публикувано в специализираното списание Nutrients.

Докато червеното и преработеното месо отдавна са в списъка на рисковите храни, птичето месо досега се смяташе за по-безопасен източник на протеини. Новото проучване поставя под въпрос това схващане.

Изследователите от Националния институт по гастроентерология на Италия са анализирали хранителния режим и здравословното състояние на близо 5000 души, предимно на възраст около 50 години, в продължение на почти две десетилетия. Резултатите показват тревожна тенденция.

Участниците в изследването, които консумират над 300 грама птиче месо седмично, имат двойно по-висок риск да починат от рак на храносмилателната система в сравнение с тези, които консумират по-малко. Консумирането на такова количество пилешко също е свързано с 27% повишен риск от смъртност по каквато и да е причина.


Мъжете са изложени на по-голям риск
Изследователите подчертават, че този ефект изглежда е по-силно изразен при мъжете, отколкото при жените. Причината за тази разлика остава загадка, която изисква допълнително проучване.

Учените предполагат, че възможен фактор е взаимодействието с различните хормони при мъжете и жените. Друго потенциално обяснение е, че мъжете обикновено консумират по-големи порции храна от жените, което теоретично им дава по-висока степен на излагане на вредното въздействие.

Възможни причини за повишения риск
Макар че изследователите не могат да бъдат напълно сигурни защо се наблюдава този повишен риск, в научната публикация се посочват няколко възможни теории:

Пилешките протеини, изложени на високи температури по време на готвене, могат да образуват химикали, които навреждат на човешките клетки, предизвиквайки промени, които потенциално се развиват в рак
Фуражът, който се дава на домашните птици, може да съдържа вредни вещества
Хормоните или лекарствата, използвани при отглеждането на птиците, също могат да бъдат рисков фактор
Важно е да се отбележи, че не е установено, че консумацията на птиче месо увеличава риска от смърт от всички видове рак. Повишената опасност е ограничена до 11 различни вида рак на храносмилателната или стомашно-чревната система, включително заболявания, засягащи стомаха, червата, черния дроб, панкреаса и други органи в коремната кухина.

#пиле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли протеста на работещите в градския транспорт в София?