Брюксел одобри изграждането на завода за отпадъци в София

Брюксел одобри изграждането на завода за отпадъци в София
Заводът е част от цялостната система за дълготрайно и ефикасно решение за отпадъците на столицата и е на стойност около 200 млн. лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия даде одобрението си за втората фаза на проекта за изграждането на Интегрираната система за управление на отпадъците на столицата.

В сряда комисарят по регионалната политика Йоханес Хаан сложи подписа си под решението за официалното одобрение, съобщиха от МОСВ.

Втората фаза предвижда изграждане на Завод за механично-биологично третиране на отпадъците.

Той е част от цялостната система за дълготрайно и ефикасно решение за отпадъците на столицата и е на стойност около 200 млн. лв.

Чрез него ще се осигури оптимално рециклиране на метал, пластмаса и хартия, ще се оползотворяват биоразградимите отпадъци, високоенергийната фракция, отделена от общия поток отпадъци, ще се използва за производство на енергия. Избраната технология е заводът да произвежда RDF гориво.

Според анализа на Европейската инвестиционна банка това е икономически по-изгодният вариант, който ще спести на софиянци 150 млн. лв. за 20 години, а животът на депото ще се удължи два пъти, тъй като над 3/4 от отпадъците на София ще се оползотворяват.

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъци е част от интегрираната система за третиране на битовите отпадъци на Столична община.

Първата фаза на проекта беше одобрена през юли 2011 г. и е в процес на изпълнение. В нея е включено изграждането на депо за неопасни отпадъци, инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, както и изграждането на съпътстващата инфраструктура, обслужваща тези обекти (водоснабдяване, пътища и електрозахранване).

Депото за отпадъци в местността Садината беше открито на 13 ноември 2012 г. от директора на Генерална дирекция „Регионална политика“ в Европейската комисия Валтер Дефа.

Компостиращата инсталация в Хан Богров е в процес на изграждане и се очаква да бъде готова през следващата година.

Интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община е на обща стойност 360 млн. лв., от които над 256 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“.

Това е най-големият проект, финансиран по програмата. С реализирането му столицата ще има модерна, интегрирана и отговаряща на всички изисквания система за устойчиво управление на битовите отпадъци.

Ще се подобри стандартът на живот на около 1,63 млн. жители на столицата, подчертават от МОСВ.

#МОСВ #завод за отпадъци #София #рециклиране #Йоханес Хаан #RDF гориво #боклук #Столична община

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"