Управителят на Фонд „Научни изследвания“ нарече учените „озверели“

Управителят на Фонд „Научни изследвания“ нарече учените „озверели“
Учените продължават да настояват и за преразглеждане на резултатите от последната сесия на ФНИ и въобще за реорганизация на работата на Фонда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управителят на Фонд „Научни изследвания“ Христо Петров нарече учените, които искат оставката му, „озверели“.

„Рецензентите на проектите в последната конкурсна сесия на ФНИ ме молеха по никакъв начин да не позволя имената им да станат достояние на озверелите, наричащи себе си учени, хора“, заяви той по време на изслушването си пред образователната комисия в парламента.

Заедно с него във връзка със скандала във ФНИ комисията изслуша и министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, предаде БГНЕС.

Христо Петров смята, че скандалът около фонда е опит да се отклони вниманието от проверките, които се извършват по други проекти, договорите по които са подписани преди 2010 г.

По нареждане на министъра на образованието са назначени финансово компетентни лица, които да разгледат отчетите по старите проекти и да проверят направените разходи.

До скандала в научните среди се стигна, след като Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска.

Основанията за това са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата.

От ФНИ уточниха, че проф. Мирослава Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв.

Публикация във вестник „Сега“ пък уличи проф. Рангел Гюров, ръководител на ФНИ, че покровителства обръчи от фирми, които ще получат милиони след конкурса на фонда.

„Този натиск показва навици от предишни години, когато един човек е трябвало да се договаря и да разпределя проектите“, заяви тогава Сергей Игнатов.

Въпросите могат да бъдат към тези над 400 рецензенти, 12 експертни комисии, които са оценявали проектите, а не към личности, подчерта просветният министър.

След този скандал в научните среди вече се води дебат за организирането и провеждането на Национален митинг за наука и образование във връзка със случващото се във фонда.

Учените продължават да настояват и за преразглеждане на резултатите от последната сесия на ФНИ и въобще за реорганизация на работата на фонда.

#министър на образованието #Сергей Игнатов #Мирослава Кортенска #Рангел Гюров #ФНИ #Христо Петров #Фонд „Научни изследвания“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници