
Гергьовден е един от най-обичаните български празници, свързан с традиции и обичаи, които се предават от поколение на поколение. Една от най-емблематичните ястия за този ден е печеното агнешко. Представям ви една автентична рецепта от стария тефтер на баба, която ще ви върне назад във времето и ще ви накара да усетите вкуса на традиционната българска кухня.
Необходими продукти:
Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време
Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба
Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник
- 1 цяло агне (около 8-10 кг)
- Сол на вкус
- Черен пипер на зърна
- Дафинов лист
- Чесън (3-4 скилидки)
- Лук (2 глави)
- Зелен лук (1 връзка)
- Магданоз (1 връзка)
- Джоджен
- Олио
- Вода (около 1 литър)
Инструкции:
От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс
Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка
Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба
Вкусни ореховки от стария тефтер на баба
Подготовка на агнето:
Измийте добре агнето и го почистете от вътрешностите. Ако желаете, можете да го нарежете на порции, но традиционно се пече цяло.
Мариноване:
Направете разрези по цялото тяло на агнето и вкарайте в тях цели скилидки чесън и зърна черен пипер. Смесете солта с подправките и олиото и намажете агнето отвън и отвътре. Оставете го да се маринова за около 24 часа в хладилник.
Печене:
Загрейте фурната на 180°C. Поставете агнето в голяма тава и налейте около 1 литър вода в тавата. Покрийте агнето с алуминиево фолио, за да предотвратите изгарянето на кожата.
Готвене:
Печете агнето за около 3-4 часа, като периодично проверявате дали водата в тавата не е извряла. Ако е необходимо, добавете още малко вода. След първите два часа махнете фолиото и увеличете температурата на фурната до 200°C, за да получите златиста коричка.
Приготвяне на гарнитура:
Докато агнето се пече, пригответе гарнитурата. Нарежете лука и зеления лук на ситно и ги задушете в малко олио. Добавете нарязания магданоз и разбъркайте добре. Тази гарнитура ще придаде допълнителен вкус на агнето.
Сервиране:
Извадете готовото агне от фурната и го оставете да почине за около 15 минути преди сервиране. Нарежете го на порции и сервирайте с приготвената гарнитура.
Тази рецепта е истинско кулинарно наследство, което носи духа на българските традиции и семейни събирания. Насладете се на вкусното агнешко печено и споделете радостта от празника с близките си!
Още по темата:
- » Рекорд! Ето колко българи празнуват на Гергьовден
- » Над 500 българи и македонци отбелязаха Гергьовден на военния мемориал в Ново село, Македония
- » Храната, която задължително трябва да присъства на масата ни на Гергьовден