Агнешко печено по старинна рецепта от бабиния тефтер

Агнешко печено по старинна рецепта от бабиния тефтер
A A+ A++ A

Гергьовден е един от най-обичаните български празници, свързан с традиции и обичаи, които се предават от поколение на поколение. Една от най-емблематичните ястия за този ден е печеното агнешко. Представям ви една автентична рецепта от стария тефтер на баба, която ще ви върне назад във времето и ще ви накара да усетите вкуса на традиционната българска кухня.

Необходими продукти:

Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време

Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба

Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник

  • 1 цяло агне (около 8-10 кг)
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на зърна
  • Дафинов лист
  • Чесън (3-4 скилидки)
  • Лук (2 глави)
  • Зелен лук (1 връзка)
  • Магданоз (1 връзка)
  • Джоджен
  • Олио
  • Вода (около 1 литър)

Инструкции:

От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс

Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка

Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба

Вкусни ореховки от стария тефтер на баба

Подготовка на агнето:
Измийте добре агнето и го почистете от вътрешностите. Ако желаете, можете да го нарежете на порции, но традиционно се пече цяло.

Мариноване:
Направете разрези по цялото тяло на агнето и вкарайте в тях цели скилидки чесън и зърна черен пипер. Смесете солта с подправките и олиото и намажете агнето отвън и отвътре. Оставете го да се маринова за около 24 часа в хладилник.

Печене:
Загрейте фурната на 180°C. Поставете агнето в голяма тава и налейте около 1 литър вода в тавата. Покрийте агнето с алуминиево фолио, за да предотвратите изгарянето на кожата.

Готвене:
Печете агнето за около 3-4 часа, като периодично проверявате дали водата в тавата не е извряла. Ако е необходимо, добавете още малко вода. След първите два часа махнете фолиото и увеличете температурата на фурната до 200°C, за да получите златиста коричка.

Приготвяне на гарнитура:
Докато агнето се пече, пригответе гарнитурата. Нарежете лука и зеления лук на ситно и ги задушете в малко олио. Добавете нарязания магданоз и разбъркайте добре. Тази гарнитура ще придаде допълнителен вкус на агнето.

Сервиране:
Извадете готовото агне от фурната и го оставете да почине за около 15 минути преди сервиране. Нарежете го на порции и сервирайте с приготвената гарнитура.

Тази рецепта е истинско кулинарно наследство, което носи духа на българските традиции и семейни събирания. Насладете се на вкусното агнешко печено и споделете радостта от празника с близките си!

#Гергьовден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли протеста на работещите в градския транспорт в София?