Правителството купува поне 8 изтребителя за армията без конкурс

Правителството купува поне 8 изтребителя за армията без конкурс
Това не е сделка, това е многогодишен договор, въпрос на истинско стратегическо сътрудничество. Последната година плащахме за договори, сключени от предишното правителство, посочи Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кабинетът „Борисов“ ще купи поне 8 изтребителя втора употреба за българската армия без конкурс.

На правителственото заседание в сряда Министерският съвет даде мандат на военния министър Аню Ангелов да преговаря за покупката, предаде БНР.

Той трябва да докладва за резултата от проведените преговори до 1 март.

„По нашите разчети трябва да са минимум осем. Следващите процедури, като докладвам на Министерския съвет, ще предложа инвестиционен проект на базата на тези преговори за конкретен тип самолет и евентуално за всички останали параметри на неговата доставка, време“, обясни Аню Ангелов.

Сделката за покупката ще е без конкурс, „с оглед на това да се запазят и възможностите за втора ръка самолет да се получи“, по думите на военния министър.

Сред потенциалните продавачи, с които Аню Ангелов ще преговаря до март, са Германия, САЩ, Португалия, Израел, Италия и Швеция.

Според военния министър нямало нищо некоректно в решението на правителството да купува самолети за армията в края на мандата, въпреки че ще ангажира с плащания за покупката и следващите кабинети.

Ако сделката, която може да достигне до 700 млн. лв., се осъществи, тя ще е най-скъпата за сегашното правителство, а плащанията по нея трябва да бъдат извършени от следващите кабинети до 2020 г., отбелязва „Дневник“.

„Това не е сделка, това е многогодишен договор, въпрос на истинско стратегическо сътрудничество. Последната година плащахме за договори, сключени от предишното правителство. Така че кое правителство конкретно ще вземе това решение, важното е то да е информирано решение“, подчерта министърът.

„Нищо по-добро в края на мандата, след като има следващ мандат“, заключи той.

Аню Ангелов води преговори за покупка на самолетите без търг, като идеята е новата техника да замени руските МиГ-29.

След година оглеждане българските военни се бяха спрели най-вече на осем 32-годишни самолета F-16 от Португалия.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #изтребител #Министерски съвет #МиГ-29 #F-16

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »