Протестиращи: Наука не се прави от просяци

Протестиращи: Наука не се прави от просяци
С лозунга „Наука не се прави от просяци“ десетки служители на Селскостопанската академия излязоха на протест пред Министерството на земеделието и храните заради неплатените им заплати. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С лозунга „Наука не се прави от просяци“ десетки служители на Селскостопанската академия излязоха на протест пред Министерството на земеделието и храните заради неплатените им заплати за последните два месеца.

Протести в защита правата на работещите в академията се провеждат още в Плевен и Добрич, предаде БГНЕС.

Служителите в една от най-важните структури в земеделието не са получили заплатите си за ноември и декември месец и настояват да получат парите си до ден.

„Пет дни преди Коледа ние сме пред МЗХ не за да говорим за преструктуриране на академията. За това трябваше да говорим досега. Настояваме да бъдат платени заплатите, защото, докато други планират на кое екзотично място да посрещнат Коледа и Нова година, хората от Селскостопанската академия чакат да получат изработените от тях заплати“, заяви председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието Светла Василева.

След среща на представители на работещите в академията с ръководството на земеделското министерство в сряда от МЗХ поеха ангажимент да поискат допълнително средства за спешното изплащане на възнагражденията.

Оказа се, че пари ще има, но те ще стигнат само за заплатите за ноември.

Заместникът-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова покани на среща в министерството всички протестиращи, за да им обясни какво би могло да е решението на техния проблем.

„Премиерът Бойко Борисов нареди да намерим начин да се платят възнагражденията“, обясни Светлана Боянова.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че до края на деня по сметката на МЗХ ще бъдат преведени 2,8 млн. лв., с които да бъдат платени ноемврийските заплати.

Възнагражденията за декември най-вероятно ще бъдат получени чак през следващата година с парите от Бюджет 2013.

Това решение предизвика недоволството на хората, които остават в стачна готовност.

„Нищо не разбирате, защото не знаете какво е да се живее без заплата“, обърнаха се те към Боянова и подчертаха, че са си изработили пари, които им дължат.

В четвъртък в МЗХ ще има среща на контактна група с участието на представители на институтите с ръководството на академията и на министерството, за да се потърси решение на проблема на хората, работещи в името на българското земеделие.

#протест #Селскостопанска академия #МЗХ #Светлана Боянова #Бюджет 2013

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »