Банско поиска от Борисов още „20-30 км нови писти“

Банско поиска от Борисов още „20-30 км нови писти“
Кметът на Банско Георги Икономов (вляво) връчи лично на премиера подписка за изграждането на "още 20-30 километра писти и още една кабинка“ в Банско. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 8000 жители на град Банско и туристи поискаха от премиера Бойко Борисов още „20-30 км нови писти“.

Подписката на инициативния комитет, с която се настоява за започване на процедура по доизграждането на ски зоната в района, бе внесена в Министерския съвет и приета лично от министър-председателя, предаде БТА.

„Добре, ще ги разгледаме. Деляне, вземи подписите на хората“, обърна се Бойко Борисов към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и обеща предложението да бъде разгледано.

Връчването на подписката в МС бе разкритикувано от екоминистъра Нона Караджова.

Подписката с искането за законови промени, необходими за фактическото доизграждане на скизоната, бе внесена от кмета на Банско Георги Икономов, който подчерта, че няма да се излиза от съществуващата концесия.

„Просто искаме определеното с териториално-устройствения план на ски зоната да се „уплътни“ повече, което означава още 20-30 километра писти и още една кабинка“, обясни кметът.

По думите му, това би спомогнало за развитието на зимния туризъм, за региона и за държавата като цяло.

„Чрез тези подписи искаме да се чуе и думата на подкрепящите туризма, а не само на „зелените“, които затварят мостове и улици, които повече говорят, отколкото да има нещо истинско в думите им“, допълни Георги Икономов, който е издигнат от ГЕРБ.

Подписите на хората са дадени с идеята да се осигури възможност за развитие на ски туризма и на областта, посочиха от инициативния комитет.

Премиерът Бойко Борисов неведнъж е изразявал подкрепа за развитието на зимния туризъм в България.

Ако проектът за ски зона „Банско“ съответства на екологичното законодателство и на всички други правни разпоредби, ще бъде одобрен, ако не съответства - няма да бъде одобрен, пък бе коментарът на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

„При такъв проект трябва да се направи преглед спрямо всички екологични закони, в това число Закона за околната среда и Закона за биоразнообразието“, каза още тя.

„Призовавам кмета на Банско, всички хотелиери, 8000 човека, които са се подписали, вместо да идват да връчват подписки, да организират среща с неправителствени организации, да си представят проекта, да присъстват спортни деятели, туристически асоциации“, допълни Нона Караджова.

#Банско #писти #Министерски съвет #МС #Бойко Борисов #премиер на България #Георги Икономов #кмет на Банско #Нона Караджова #министър на околната среда #подписка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"