БСП иска вето върху поправките в Закона за досиетата

БСП иска вето върху поправките в Закона за досиетата
Приетите окончателно изменения в Закона за досиетата предвиждат още да се разшири кръгът от началници в МВР, които да се проверяват. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

БСП иска президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху поправката в Закона за досиетата, която дава възможност да се проверява средният ешелон във военното и цивилното разузнаване.

Бившият вътрешен министър и депутат от БСП Румен Петков заяви, че ако Плевнелиев откаже да наложи вето, това ще бъде лично предателство към националната сигурност, която президентът е длъжен да защитава, предаде „Дневник“.

При гласуването на второ четене на промени в Закона за досиетата депутатите, без тези от БСП, подкрепиха предложението на Синята коалиция да отпадне изключението за проверка на тази категория хора.

Приетите окончателно изменения в Закона за досиетата предвиждат още да се разшири кръгът от началници в МВР, които да се проверяват.

Вносители предлагат още за чисто минало да бъдат проверявани и членовете на научните съвети към университетите, които навремето са решавали съдбата на младите учени и кой от тях ще се развива, предлагат вносителите.

Според зам.-председателя на БСП Ангел Найденов тази поправка ще засегне над 1000 души и 700-800 служители зад граница, добави Петков. Според Петков по този начин може да се повтори трагедията с Либия.

„ГЕРБ са на път да извършат престъпление, защото част от тези хора сега работят в рискови страни и ако не бъде наложено вето, ще се извърши предателство спрямо тях“, каза Найденов.

Председателят на вътрешната комисия и депутат от ГЕРБ Красимир Ципов пък попита БСП с какъв аргумент в края на 2006 г. е било прието това изключение с цел да бъдат прикрити хора от редиците на социалистите.

Ципов поиска от БСП да отговори с какво са се занимавали тези служители на разузнаването зад граница, тъй като след 23 години преход от ГЕРБ се опитвали да направят реформа в службите за сигурност.

По неговите думи не е редно през XXI век в тези служби да работят служители на бившата Държавна сигурност.

Ципов допълни, че става дума за по-малко от 50 души, които ще подлежат на проверка, а не за 700 или 1000, както твърдят от БСП.

#Синята коалиция #проверки #Румен Петков #досиета #закон #БСП #Красимир Ципов #военни #ДС #ГЕРБ #Ангел Найденов #вето #Президент на България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"