Съдът не прие първата преводаческа експертиза по делото срещу имамите

Съдът не прие първата преводаческа експертиза по делото срещу имамите
12 мъже и една жена са уличени в отношения със забранената в България организация „Ал-Уакф-Ал-Ислями“, финансирана от Саудитска Арабия. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Окръжният съд в Пазарджик не прие първата преводаческа експертиза по делото за радикален ислям.

На заседанието в понеделник трябваше да бъдат изслушани експертите по делото, но заради неявяването на един от подсъдимите – Байрам Ушев, заседанието бе отложено за сряда.

Адвокатът на Байрам Ушев – Васил Василев, представи болничен лист. В съдебна зала стана ясно, че подсъдимият е болен от ангина. Болничният му лист е до 18 декември.

Адвокатът му заяви, че той желае да участва в процеса и затова поиска да не бъде даден ход на съдебното следствие.

Според съда и адвокатите доц. Юлия Кирилова, направила превода от турски на български език, няма достатъчно познания по ислямска религия, за да прави заключение доколко са антидемократични идеите, открити в конфискуваната религиозна литература от домовете на 13-те обвиняеми имами, информира БНР.

„Господството на властта е в правомощията на Аллах, демокрацията обожествява човека и нито едно демократично решение не излиза от името на Аллах – Аллах няма да прости това. Затова и мюсюлманите трябва да изпитват неприязън към демокрацията и да водят борба за въвеждането на системата на исляма“, гласи прочетеното от литературата до момента.

Съдът е приел две технически експертизи, едната от които – графологическата, доказва, че поставените подписи под набора от отчетни документи са на един от подсъдимите.

12 мъже и една жена са уличени в отношения със забранената в България организация „Ал-Уакф-Ал-Ислями“, финансирана от Саудитска Арабия.

Според държавното обвинение те проповядват и разпространяват салафизъм – радикално течение в исляма, отричащо държавната власт, демокрацията под каквито и да било проявления, включително и равенството на жените. Салафитите отричат и правото на съществуване на каквато и да било друга религия.

#Пазарджик #Окръжен съд #радикален ислям #имами #Байрам Ушев #съд #дело #експертиза #превод #ислям #литература

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"