Берлускони: Италия може да излезе от Еврозоната, ако Германия не смекчи икономиите

Берлускони: Италия може да излезе от Еврозоната, ако Германия не смекчи икономиите
През изминалите месеци той често нападаше германския канцлер Ангела Меркел, наричайки „егоистично“ настояването й за строги икономии заради дълговата криза в Еврозоната. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Италия може да излезе от Еврозоната, ако Германия не промени крайните си икономически позиции, заяви във вторник бившият италиански премиер Силвио Берлускони.

Берлускони каза, че неговата партия „Народ на свободата“ иска да отложи предсрочните избори за март, предадоха БТА и „Дневник“.

През изминалите месеци той често нападаше германския канцлер Ангела Меркел, наричайки „егоистично“ настояването й за строги икономии заради дълговата криза в Еврозоната, информират ДПА и „Дневник“.

Пред телевизия „РАИ“ Берлускони заяви категорично, че ако Германия не разбере, че Европейската централна банка трябва да бъде истинска централна банка, ако лихвите не намалеят и Италия не намери пари, държавата ще бъде принудена да напусне Еврозоната.

Той каза, че ако отново е премиер, Италия би взела това решение, дори това да навреди на зоната.

„Защото, ако се следва сегашната икономическа политика - с висока безработица и повишаващи се данъци, Италия ще стигне до „гражданска война като в Гърция“, смята Берлускони.

По-рано през декември „Народ на свободата“ предизвика политическа криза, като оттегли подкрепата си от сегашния премиер Марио Монти.

Във вторник партията заяви, че има нужда от повече време, за да одобри бюджета на страната за 2013 г., който трябва да бъде гласуван в четвъртък.

Едва когато това стане, Монти ще може да подаде оставка, както сам обяви наскоро, и парламентът ще бъде разпуснат преди края на седмицата.

Ако стъпката се забави, изборите ще бъдат насрочени вероятно за началото на март.

Наскоро Силвио Берлускони обяви, че ще се кандидатира за премиер, но малко след това каза, че щял да се оттегли, за да позволи на Монти да се кандидатира вместо него, но пред „РАИ“ той потвърди, че все пак е решил да се кандидатира отново за министър-председател.

В петък се очаква Монти, който не членува в никоя партия и е начело на правителство от технократи, да даде заключителна пресконференция за годината, като на нея вероятно ще коментира политическите си намерения.

Сегашният италиански премиер е подложен на натиск да оглави центристка коалиция, противопоставяйки се и на партията на Берлускони, и на лявоцентристкия съюз, който засега води в социологическите допитвания.

Много от европейски лидери поощряваха досегашните действия на Монти, като дори го призоваха да опита да остане начело на Италия.

#еврозона #икономии #Силвио Берлускони #бюджет #Канцлер на Германия #Европейска централна банка #ЕЦБ #Ангела Меркел #пари #Марио Монти #„Народ на свободата" #партия #министър-председател на Италия #Парламент #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"