Закопчаха група, теглела пари от банкови сметки

Закопчаха група, теглела пари от банкови сметки
Организираната престъпна група се е занимавала с кражба на данни от чужди банкови сметки, изработване на неистински електронни платежни инструменти, както и изтегляне на пари от различни сметки. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Престъпна група, занимавала се с кражби и манипулиране на данни на чужди банкови сметки, е била задържана от ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Специализираната операция  е била проведена във вторник в София под надзора на Специализираната прокуратура.

Организираната  престъпна група се е занимавала с кражба на данни от чужди банкови сметки, изработване на неистински електронни платежни инструменти, както и изтегляне на пари от различни сметки.

Задържани са 10 членове на групата, всички от София. След направен обиск на жилища и автомобили полицията е иззела множество пластики с магнитна лента за запис на данни, самоделни технически устройства тип „уста“ с картов четец на данни, както и други устройства.

Разследващите са установили,  че всеки от участващите в групата осъществявал конкретни задачи. Някои набавяли технически средства тип „скимиращи устройства“ и отговаряли за изработването им, като такова устройство е било засечено главно в чужбина, но също и в София.

Впоследствие данните били записвани на неистински електронни платежни инструменти – „бели пластики“, с които се извършвали тегленията на парите, а в някои случаи заснетите данни били изпращани директно в чужбина, където се реализирали последващи тегления.

Задържани за 24 часа са 32-годишният П.В. по прякор Папи, 36-годишният В.Д. – Левента, и 41-годишният И. Б. – Гаван,  вече разследвани в чужбина за злоупотреби с електронни платежни инструменти.

Задържани са и К. Р. на 33 години,  който е обявен за издирване с Европейска заповед за арест от Германия, М.М. на 39 години, който пък е обявен за общодържавно издирване.

В групата работели и Д.Д. на 35 години; Р. Р. на 43 години, П. Б. на 35 години, В. В. на 37 години, и четиримата са без криминални прояви.

#банки #чужбина #скимиращо устройство #карти #пари #теглене #измами #банкови сметки #ГДБОП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »