САЩ елиминирали 20 от 30-те лидери на „Ал Кайда“

САЩ елиминирали 20 от  30-те лидери на „Ал Кайда“
Шефът на Бюрото по контратероризъм към Държавния департамент Даниъл Бенджамин заяви, че операциите срещу намиращите се в Афганистан и Пакистан лидери на терористичната организацитя започнали след избирането на Обама за президент. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

САЩ са елиминирали над 20 от общо 30-те висши лидери на „Ал Кайда“, обяви ръководителят на Бюрото по контратероризъм към Държавния департамент Даниъл Бенджамин.

Бенджамин уточни, че операциите срещу намиращите се в Афганистан и Пакистан лидери на терористичната организацитя започнали след избирането на Барак Обама за президент, цитираха го Ройтер" и Информационна агенция „Фокус“.

По думите на Бенджамин през 2009 г. оглавената тогава от Осама бин Ладен „Ал Кайда“ е била „застрашителна и опасна“, а  в края на 2012 г. ядрото на терористичната организация е било „сериозно намалено“.

„Накратко, ядрото на „Ал Кайда“ е пред поражение. Две от най-опасните разклонения, въпреки че все още представляват сериозна заплаха, понесоха най-сериозните щети от години насам“, подчерта ръководителят на Бюрото по контратероризъм по повод екстремистките групировки, базирани в Йемен и Сомалия.

#„Ал Кайда" #Осама Бин Ладен #Президент на САЩ #Барак Обама #операции #ликвидиране #Държавен департамент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »