
Великден е един от най-обичаните и значими празници в България, а традиционното агнешко месо е неизменна част от празничната трапеза. Днес ще ви представим една класическа рецепта за крехко агнешко, която се предава от поколение на поколение – рецептата на баба.
Перфектният козунак за Великден: Рецепта от баба
Необходими продукти:
- 1 цяло агнешко бутче (около 2-2.5 кг)
- 4-5 скилидки чесън
- 1 връзка пресен розмарин
- 1 връзка пресен магданоз
- 1 лимон
- Сол и черен пипер на вкус
- Зехтин или олио
- 1 чаша бяло вино (по желание)
- Вода или бульон (по желание)
Инструкции:
От стария тефтер на баба: Рецепта за домашни мекици с кайма
Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба
От тефтера на баба: Рецепта за перфектните мекици
Сладки "Прасковки": Рецепта от стария тефтер на баба
От тефтера с рецепти на баба: Сладки фунийки с домашен крем от едно време
Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба
Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения
Пържени филийки: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Реване от стария тефтер на баба
Подготовка на агнешкото:
Измийте добре агнешкото бутче и го подсушете с кухненска хартия. С помощта на остър нож направете няколко разреза по повърхността на месото, без да достигате до костта. Това ще позволи на подправките да проникнат по-добре в месото.
Мариноване:
Обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки. Вкарайте парченцата чесън в разрезите на месото. Подредете половината от листата розмарин и магданоз вътре в разрезите. Натрийте агнешкото със сол и черен пипер отвън и отвътре. Изстискайте сока от лимона върху месото и го натъркайте добре.
Готвене:
Загрейте зехтина или олиото в голям тиган на средно висока температура. Запечатайте агнешкото от всички страни до златисто кафяво. Това ще заключи соковете вътре в месото и ще придаде приятен карамелизиран вкус.
Печене:
Прехвърлете запечатаното агнешко в тава за печене. Добавете останалите листа розмарин и магданоз около месото. Ако желаете, налейте чаша бяло вино в тавата. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 2 часа или докато месото стане крехко и лесно се отделя от костта. Ако предпочитате по-крехко месо, можете да добавите малко вода или бульон в тавата, за да предотвратите изсъхването.
Проверка на готовността:
Проверявайте периодично месото, като пробождате с вилица или шиш. Ако сокът, който излиза, е бистър, агнешкото е готово. Ако все още е розово, продължете печенето.
Сервиране:
Оставете готовото агнешко да почине за около 10-15 минути преди нарязване. Това ще позволи на соковете да се разпределят равномерно в месото. Нарежете на порции и сервирайте с гарнитура по избор – печени картофи, зеленчуци или свежа салата.
От стария тефтер на баба: Рецепта за сладки бабини гъсенички
Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време
Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба
Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник
От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс
Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка
Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба
Вкусни ореховки от стария тефтер на баба
Крехкото агнешко за Великден е ястие, което носи топлината и вкуса на домашната кухня. Следвайки тази рецепта на баба, ще създадете истинско кулинарно чудо, което ще зарадва цялото семейство и гостите ви. Честит Великден!
Още по темата:
- » Поличби и поверия за Великден, които е добре да знаем
- » Интересни обичаи и традиции за Великден по света
- » Путин присъства на пасхалното богослужение в московския храм „Христос Спасител”
Коментирай
