
Великден е един от най-светлите и обичани празници в България, а традиционният козунак е неизменна част от празничната трапеза. Всяка домакиня има своя тайна рецепта за приготвяне на този вкусен сладък хляб, но днес ще ви представим една класическа рецепта, предавана от поколение на поколение – рецептата на баба.
От стария тефтер на баба: Рецепта за сладки бабини гъсенички
Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време
Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба
Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник
От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс
Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка
Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба
Вкусни ореховки от стария тефтер на баба
Необходими продукти:
- 1 кг брашно (тип 500)
- 200 мл прясно мляко
- 200 г захар
- 4 яйца
- 100 г масло (разтопено)
- 50 г мая
- 1 ванилия
- Настъргана кора от 1 лимон
- Щипка сол
- Стафиди или други сушени плодове (по желание)
- Пудра захар за поръсване
Инструкции:
Приготвяне на тестото:
Загрейте леко прясното мляко до телесна температура. Разтворете маята в него заедно с 1 ч.л. захар и оставете да шупне за около 10 минути.
Смесване на съставките:
В голяма купа разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес. Добавете разтопеното масло, ванилията и лимоновата кора. Постепенно добавете млякото с маята към яйчената смес, като бъркате непрекъснато.
Добавяне на брашното:
Постепенно добавяйте пресятото брашно към течната смес, като месите до получаване на гладко и еластично тесто. Ако тестото е твърде лепкаво, добавете още малко брашно. Оставете тестото да втаса на топло място, покрито с кърпа, за около 1 час или докато удвои обема си.
Оформяне на козунака:
След като тестото е втасало, го разделете на три равни части. Всяка част оформете на дълъг фитил и ги сплетете на плитка. Можете също така да направите малки топчета от тестото и да ги подредите във форма за печене. Ако използвате стафиди или други сушени плодове, ги добавете сега.
Второ втасване:
Поставете оформените козунаци в намазнена и набрашнена форма за печене. Оставете ги да втасат отново за около 30-40 минути.
Печене:
Загрейте фурната на 180°C. Преди да поставите козунаците във фурната, ги намажете с разбит жълтък и поръсете със захар. Печете за около 30-40 минути или до златисто. Проверете готовността с клечка за зъби – ако излезе чиста, козунакът е готов.
От стария тефтер на баба: Рецепта за домашни мекици с кайма
Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба
От тефтера на баба: Рецепта за перфектните мекици
Сладки "Прасковки": Рецепта от стария тефтер на баба
От тефтера с рецепти на баба: Сладки фунийки с домашен крем от едно време
Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба
Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения
Пържени филийки: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Реване от стария тефтер на баба
Охлаждане и сервиране:
Оставете готовите козунаци да се охладят върху решетка преди да ги нарежете. Поръсете с пудра захар преди сервиране.
Перфектният козунак за Великден не е просто десерт, а символ на любовта и грижата, които влагаме в приготвянето му. Следвайки тази рецепта на баба, ще създадете истинско кулинарно чудо, което ще зарадва цялото семейство и гостите ви. Честит Великден!
Още по темата:
- » Имате стар козунак? Ето какво може да направите с него
- » Митове и легенди за месенето на козунак: Факти и съвети
- » Богомил Николов: Ако на етикета на козунака пише, че е замесен с яйчен прах - това е ясен индикатор за компромис в качеството
Коментирай
