НАП регистрира 675 млн. лв. недекларирани приходи от имотни сделки за 3 г.

НАП регистрира 675 млн. лв. недекларирани приходи от имотни сделки за 3 г.
Според прогнозните данни за последните две години, през 2011 г. недекларираните приходи от сделките с недвижими имоти са били 103 млн. лв., а през тази година са 86 млн. лв.
A A+ A++ A

Близо 675 млн. лв. са недекларираните приходи от имотни сделки между 2007 г. и 2010 г., съобщи директорът на дирекция „Управление на риска“ в НАП Николай Петков.

Това показват данните от анализа на приходната агенция за укриването на приходи от агенции и брокери на недвижими имоти, предаде БГНЕС.

По данни на НАП неплатените данъци за периода 2007-2010 г. са общо 122 млн. лв., като в това число не влизат местните данъци и такси, тъй като те не се събират от НАП.

Според прогнозните данни за последните две години, през 2011 г. недекларираните приходи от сделките с недвижими имоти са били 103 млн. лв., а през тази година са 86 млн. лв.

От НАП констатират, че броят на нелегитимните брокери нараства в последните години. Приходната агенция смята, че 8 от 10 лица, работещи в тази сфера, са рискови, що се отнася до укриване на приходи и задължения.

От НАП планират различни мерки през следващата година, които ще бъдат насочени към най-рисковите играчи на пазара на имоти. Те ще поканят собствениците на сайтове, в които се публикуват обявите за недвижими имоти, и ще ги помолят там на видно място да са описани най-честите рискове при извършване на този тип сделки. Ще се предприемат и редица ревизии и проверки в бранша на посредниците на пазара на недвижими имоти.

Колкото пазарът на имоти е по-активен, степента на укриване е по-малка, установяват от НАП.

Според експертите на агенцията през 2007 г. нелегалните брокери са били 799, като техният брой постепенно нараства до 1150 през 2011 г. и до 1110 през тази година.

Относителният дял на нелегалните брокери спрямо всички посредници на пазара също нараства. През 2007 г. те са били само около 22%, а през 2012 г. са над 30%.

Данните на НАП показват, че през 2012 г. брокерите, които са работили в страната, са били 2500, но според тях реално действащите лица на пазара на имоти през тази година са били близо 3600.

Всеки гражданин, който е участвал в имотна сделка и е получил документ, различен от касова бележка, трябва да сигнализира в НАП за това нарушение, препоръча говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

#НАП #имоти #брокери #недвижими имоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »