От тефтера на баба: Рецепта за борш чорба с месо

От тефтера на баба: Рецепта за борш чорба с месо
A A+ A++ A

Боршът е една от най-любимите супи, която носи аромата и вкуса на домашната кухня. Днес ще ви представим автентичната версия, записана в тефтера на баба.

Необходими продукти:

  • 500 г телешко месо (или пилешко)
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 1 картоф
  • 1 домат (или 2-3 супени лъжици доматено пюре)
  • 1/2 зелка
  • 1 чаша кисело мляко или заквасена сметана за сервиране
  • 1 яйце
  • 2-3 скилидки чесън
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Магданоз за гарниране
  • Зехтин или олио

Начин на приготвяне:

Подготовка на месото:

  • Измийте добре телешкото месо и го поставете в голяма тенджера.
  • Залейте месото със студена вода и добавете малко сол. Оставете да заври и след това намалете котлона. Оставете месото да се вари на слаб огън около 1 час, докато стане меко.

Приготвяне на зеленчуците:

  • Докато месото се вари, нарежете лука, моркова и чушката на дребно. Обелете и нарежете картофа на кубчета.
  • Нарежете зелето на тънки ивици.

Добавяне на зеленчуците:

  • След като месото е сварено, извадете го от бульона и го оставете настрана.
  • Добавете нарязаните зеленчуци (лук, морков, чушка и картоф) в бульона и оставете да се варят около 15 минути.
  • Добавете зелето и продължете да варите още 10-15 минути, докато зеленчуците омекнат.

Подправяне:

  • Добавете нарязания домат (или доматеното пюре) и подправете със сол и черен пипер на вкус.
  • Върнете свареното месо обратно в тенджерата и го нарежете на парчета директно в супата.

Финални щрихи:

  • В купа разбийте киселото мляко с яйцето и добавете смачканите скилидки чесън.
  • Постепенно добавете малко от горещия бульон към сместа, за да я темперирате.
  • Върнете сместа обратно в тенджерата и разбъркайте добре.

Сервиране:

  • Сервирайте борша горещ, гарниран с нарязан пресен магданоз.
  • Можете да добавите и малко зехтин или олио за допълнителен аромат.

Тази традиционна рецепта за борш чорба е идеална за студените зимни дни и ще ви напомни за топлината и уюта на бабината кухня. Насладете се на този вкусен и питателен български специалитет!

#супа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Как оценявате подготовката на България за приемане на еврото?