Влизането на България в Шенген на дневен ред в Ирландия чак след юли 2013 г.

Влизането на България в Шенген на дневен ред в Ирландия чак след юли 2013 г.
Ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън заяви, че Ирландия ще очаква доклада на Европейската комисия за разширяването, насрочен за пролетта. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ирландското председателство на Европейския съюз, което започва от 1 януари, не посочи разширяването на Шенген сред своите приоритети до юли 2013 г.

Ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън заяви, че Ирландия ще очаква доклада на Европейската комисия за разширяването, насрочен за пролетта, предаде БТА, на която се позова „Дневник“.

Крейтън каза, че страната силно подкрепя политиката на разширяване и според нея сега има златна възможност за напредък в тази област, особено по отношение на Западните Балкани.

Министърът заяви, че се надява до юни Сърбия да получи дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС, както и че се надява Исландия да отбележи бърз напредък към присъединяването си към Съюза.

Ирландия не е член на шенгенското пространство, както и Великобритания и Кипър.

От унгарското председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари 2011 г., насам всички председателства са поставяли включването на България и Румъния в Шенген като свой приоритет.

Няколко пъти обаче беше поставяно вето на това решение заради недоверието на някои държави членки, като Франция и Германия първоначално, а след това Финландия и Холандия, заради способностите на България и Румъния да пазят външните граници на Шенген.

В началото на месеца министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов прогнозира, че политическо решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген може да има най-рано през март 2013 г.

Ирландският министър на външните работи и търговията Еймън Гилмор сподели, че едни от основните приоритети на бъдещото председателство  на Ирландия ще бъдат възстановяването на икономиката на ЕС, икономическият растеж и заетостта, особено сред младежите.

Сред важните теми в програмата на председателството на Ирлания ще са и  въпросите за гарантирането на банковите депозити и преговорите по бюджета на ЕС за периода 2014 - 2020 г.

#Шенген #България #разширяване #Румъния #председателство #ЕС #Европейски съюз #Ирландия #Лусинда Крейтън #Еймън Гилмор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »