Тайната на най-вкусния ориз с пиле във фурната от стария тефтер на баба

Тайната на най-вкусния ориз с пиле във фурната от стария тефтер на баба
A A+ A++ A

Оризът с пиле е едно от онези ястия, които винаги намират място на нашата трапеза. Той е универсален, лесен за приготвяне и винаги удовлетворява сетивата ни. В тази статия ще ви разкрием тайната на най-вкусния ориз с пиле във фурната, предавана от поколения в стария тефтер на баба. Тази рецепта е гарантирана да впечатли всички, които я опитат.

От стария тефтер на баба: Рецепта за домашни мекици с кайма
Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните мекици

Сладки "Прасковки": Рецепта от стария тефтер на баба

От тефтера с рецепти на баба: Сладки фунийки с домашен крем от едно време

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните бухтички - вкусът на детството, когато всички ядяха глутен, бяло брашно и захар

Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба

Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения

Пържени филийки: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Реване от стария тефтер на баба

Необходими продукти:

  • 500 г пилешко филе
  • 2 чаши ориз
  • 4 чаши пилешки бульон
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 1 червена чушка
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 връзка копър
  • 1 лимон
  • 3 с.л. олио
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Червен пипер и куркума за цвят

Инструкции:

Подготовка на пилето:
Нарежете пилешкото филе на парчета с размер на хапки. В голям тиган загрейте олиото и запържете пилето до златисто. Подправете със сол и черен пипер. Извадете пилето от тигана и го оставете настрана.

Задушаване на зеленчуците:
В същия тиган добавете нарязания на ситно лук, моркови и червена чушка. Задушете зеленчуците до омекване, като добавите малко олио, ако е необходимо. Добавете нарязания на ситно чесън и задушете за още няколко минути.

Смесване на съставките:
В голяма тава за печене сложете половината от сварения ориз. Поръсете с червен пипер и куркума за цвят. Добавете задушените зеленчуци и пилето върху ориза. Повторете слоя с останалия ориз.

Добавяне на бульона:
Залейте всичко с пилешкия бульон, като се уверите, че оризът е покрит. Бульонът трябва да е горещ, за да се ускори процесът на готвене.

Печене:
Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-45 минути. След това махнете фолиото и печете още 10-15 минути, докато оризът поеме целия бульон и стане пухкав.

Финални щрихи:
Накрая добавете нарязания на ситно магданоз и копър. Изстискайте сока от един лимон върху готовото ястие за свежест и аромат.

Сервиране:

Сервирайте ориза с пиле горещ, като можете да го гарнирате с допълнителни резенчета лимон и свежи билки. Това ястие е идеално за семейни вечери и специални поводи.

Рецепта за перфектна супа топчета от стария тефтер на баба

От стария тефтер на баба: Рецепта за сладки бабини гъсенички

Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време

Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба

Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник

От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс

Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка

Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба

Вкусни ореховки от стария тефтер на баба

Тайната на най-вкусния ориз с пиле във фурната се крие в комбинацията от свежи подправки, ароматни зеленчуци и внимателно подбрани съставки. Тази рецепта, предавана от поколения, ще ви върне към корените и ще ви накара да се насладите на автентичния вкус на домашната кухня. Приятен апетит!

#пиле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Как оценявате подготовката на България за приемане на еврото?