
Оризът с пиле е едно от онези ястия, които винаги намират място на нашата трапеза. Той е универсален, лесен за приготвяне и винаги удовлетворява сетивата ни. В тази статия ще ви разкрием тайната на най-вкусния ориз с пиле във фурната, предавана от поколения в стария тефтер на баба. Тази рецепта е гарантирана да впечатли всички, които я опитат.
От стария тефтер на баба: Рецепта за домашни мекици с кайма
Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба
От тефтера на баба: Рецепта за перфектните мекици
Сладки "Прасковки": Рецепта от стария тефтер на баба
От тефтера с рецепти на баба: Сладки фунийки с домашен крем от едно време
Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба
Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения
Пържени филийки: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Реване от стария тефтер на баба
Необходими продукти:
- 500 г пилешко филе
- 2 чаши ориз
- 4 чаши пилешки бульон
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 1 червена чушка
- 2 скилидки чесън
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка копър
- 1 лимон
- 3 с.л. олио
- Сол и черен пипер на вкус
- Червен пипер и куркума за цвят
Инструкции:
Подготовка на пилето:
Нарежете пилешкото филе на парчета с размер на хапки. В голям тиган загрейте олиото и запържете пилето до златисто. Подправете със сол и черен пипер. Извадете пилето от тигана и го оставете настрана.
Задушаване на зеленчуците:
В същия тиган добавете нарязания на ситно лук, моркови и червена чушка. Задушете зеленчуците до омекване, като добавите малко олио, ако е необходимо. Добавете нарязания на ситно чесън и задушете за още няколко минути.
Смесване на съставките:
В голяма тава за печене сложете половината от сварения ориз. Поръсете с червен пипер и куркума за цвят. Добавете задушените зеленчуци и пилето върху ориза. Повторете слоя с останалия ориз.
Добавяне на бульона:
Залейте всичко с пилешкия бульон, като се уверите, че оризът е покрит. Бульонът трябва да е горещ, за да се ускори процесът на готвене.
Печене:
Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-45 минути. След това махнете фолиото и печете още 10-15 минути, докато оризът поеме целия бульон и стане пухкав.
Финални щрихи:
Накрая добавете нарязания на ситно магданоз и копър. Изстискайте сока от един лимон върху готовото ястие за свежест и аромат.
Сервиране:
Сервирайте ориза с пиле горещ, като можете да го гарнирате с допълнителни резенчета лимон и свежи билки. Това ястие е идеално за семейни вечери и специални поводи.
Рецепта за перфектна супа топчета от стария тефтер на баба
От стария тефтер на баба: Рецепта за сладки бабини гъсенички
Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време
Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба
Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник
От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс
Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка
Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба
Вкусни ореховки от стария тефтер на баба
Тайната на най-вкусния ориз с пиле във фурната се крие в комбинацията от свежи подправки, ароматни зеленчуци и внимателно подбрани съставки. Тази рецепта, предавана от поколения, ще ви върне към корените и ще ви накара да се насладите на автентичния вкус на домашната кухня. Приятен апетит!
Още по темата:
- » Консумацията на пилешко може да удвои риска от рак
- » Коя е най-вредната част от пилето?
- » Супер вкусни идеи за бърз обяд с пиле