Български бизнес оптимизъм въпреки кризата

Български бизнес оптимизъм въпреки кризата
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.


На 14 декември Испано-българската търговска камара в Мадрид събра български бизнесмени, дипломати, културни дейци, журналисти, юристи и студенти. Целта на вечерната среща беше да се опознаят, за да обединят усилията си за съвместни прояви и общи проекти в интерес на 200-хилядната българска общност, страдаща (както останалите граждани) от тежката икономическа и социална криза в иберийската държава.

При подобни събирания испанците обикновено се оплакват – от банките, политиците, работодателите, от всичко.

А нашите предприемчиви сънародници като че ли искат да докажат повтаряната от специалистите идея, че кризата отваря неподозирани врати пред находчивите, изобретателните, смелите. По определение имигрантът клони към тази категория хора – още повече имигрантът-бизнесмен.

Бивш професионален спортист-каратист, състезавал се в България и в Испания, довършва проектът за отваряне на собствена детско-юношеска школа по карате. Въпреки няколкото обира в един от складовете му, включително и изпотрошаване на компютрите с цялата информация на фирмата, известен разпространител на едро на хранителни стоки (над 300 реномирани български марки и повече от 2000 български и румънски артикула по всяко време) замисля разширяване на базата си в Пловдив и в Мадрид.

Собствениците на популярен български ресторант, предлагащ богато разнообразие на блюда от няколко национални кухни (включително и тайландска), току-що отвориха вратите на второто си заведение в един от най-престижните квартали на испанската столица.

Как успяват тези хора да преодолеят местната рецесия, почти пълната липса на банкови заеми и унилостта на испанското общество (25% безработица)? Отговорът не може да бъде еднозначен. Но има една червена нишка, обединяваща отделните съдби: силната воля за успех дори в неблагоприятното сегашно икономическо обкръжение.

Знаменателен е фактът, че не става дума за изключения, а за налагаща сред тукашните сънародници тенденция.

Издаваният в Мадрид професионален седмичен вестник „Нова дума" поде интересната инициатива да публикува поредица от приложения под общото заглавие „Българският бизнес в Испания".

В първата притурка – „Магазини" – участваха 45 фирми; във втората – „Барове и ресторанти" – 25 заведения. Предстои оповестяването на български компании от сферите: услуги; транспорт; туризъм и самолетни билети; преводи; право, счетоводство, застраховки; образование и култура; информатика и уеб дизайн; фризьорство и козметика; здраве, спорт и фитнес; ремонти, техническа и строителна дейност; автосервизи.

Очевидно е, че българският бизнес в Испания е ориентиран предимно към онези области от живота на обществото, които продължават да се развиват, въпреки кризата. Хората се нуждаят от тях. Предприемчивият нюх на нашите сънародници, задълбоченото маркетингово проучване на пазара и някои фискални и финансови привилегии, които отпускат правителствата на повечето от 17-те испански автономни области и много общини за създаването на нов бизнес и разкриване на работни места, се стремят да отговорят на тази нужда.

Само истинският бизнесмен (дребен или едър) си знае броя на безсънните часове и на новите бели косми.

И въпреки всичко успява.

Едно проучване сочи, че българската общност в Испания е на второ място (след китайската) по предприемчивост и бизнес активност. Българският оптимизъм – въпреки кризата - не е изследван. Но фактите са красноречиви.

#българи в чужбина #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"