От стария тефтер на баба: Рецепта за домашни мекици с кайма

От стария тефтер на баба: Рецепта за домашни мекици с кайма
A A+ A++ A

Старият тефтер на баба е истинско съкровище, изпълнено с автентични рецепти, които ни връщат към корените на нашата кулинарна традиция. Сред тези страници се крие една от най-вкусните и обичани рецепти – домашните кренвиршки. Тези кренвиршки са не само вкусни, но и приготвени с любов и внимание към детайла. В тази статия ще споделим с вас тази класическа рецепта, която ще ви накара да почувствате топлината и уютността на бабината кухня.

Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните мекици

Сладки "Прасковки": Рецепта от стария тефтер на баба

От тефтера с рецепти на баба: Сладки фунийки с домашен крем от едно време

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните бухтички - вкусът на детството, когато всички ядяха глутен, бяло брашно и захар

Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба

Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения

Пържени филийки: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Реване от стария тефтер на баба

Необходими продукти:

За месенето:

  • 500 г брашно
  • 1 пакетче суха мая (или 20 г прясна мая)
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 250 мл топло мляко
  • 1 яйце
  • 50 мл олио

За плънката:

  • 300 г кайма (смес от свинско и телешко)
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 1 морков, настърган
  • 1 яйце
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. риган

За намазване:

  • 1 жълтък
  • 1 с.л. прясно мляко

Инструкции:

Приготвяне на тестото:

  • В голяма купа смесете топлото мляко, захарта и маята. Оставете сместа да престои около 10 минути, докато маята се активира и образува пяна.
  • В друга купа пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче в средата и добавете яйцето и олиото.
  • Постепенно добавяйте млякото с маята към брашнената смес, като разбърквате непрекъснато, докато се получи меко и еластично тесто.
  • Месете тестото за около 10 минути, докато стане гладко и еластично. Покрийте го с чиста кърпа и оставете да втаса на топло място за около час или докато удвои обема си.

Приготвяне на плънката:

  • В голям тиган загрейте малко олио и запържете лука и моркова до златисто.
  • Добавете каймата и гответе, докато стане златиста и готова.
  • Добавете подправките (сол, черен пипер, червен пипер, чубрица и риган) и разбъркайте добре.
  • Оставете плънката да изстине напълно.

Формиране на кренвиршките:

  • Загрейте фурната на 180°C.
  • Разделете втасалото тесто на равни части и оформете топчета.
  • Разточете всяко топче на правоъгълник и поставете лъжица от плънката в единия край.
  • Завийте тестото на руло, като внимателно притискате краищата, за да не излиза плънката.
  • Подредете готовите кренвиршки върху тава, покрита с хартия за печене, като ги оставяте на разстояние едно от друго.

Намазване и печене:

  • Смесете жълтъка с прясното мляко и намажете отгоре.
  • Печете в предварително загрятата фурна за около 20-25 минути или докато станат златисти и хрупкави.

Съвети:

  • Можете да добавите настъргано сирене към плънката за допълнителен вкус.
  • Ако искате по-здравословен вариант, можете да използвате пълнозърнесто брашно вместо бяло.
  • За по-интересен вкус, можете да добавите нарязани маслини или чушки към плънката.

От стария тефтер на баба: Рецепта за сладки бабини гъсенички

Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време

Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба

Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник

От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс

Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка

Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба

Вкусни ореховки от стария тефтер на баба

Домашните мекици с кайма са перфектният избор за закуска, обяд или вечеря. Те са не само вкусни, но и приготвени с любов и внимание към детайла. Тази рецепта от стария тефтер на баба ще ви върне към топлите спомени от детството и ще ви позволи да създадете нови такива с вашите близки. Насладете се на тези ароматни и пухкави кренвиршки и не забравяйте да запишете рецептата в своя собствен тефтер, за да я запазите жива и за бъдещето.

#кайма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Как оценявате подготовката на България за приемане на еврото?