Българите в чужбина могат да поискат избирателни секции за референдума до 1 януари

Българите в чужбина могат да поискат избирателни секции за референдума до 1 януари
Гласуването зад граница ще става в избирателни секции в консулствата и посолствата, за разкриването на които са необходими поне 20 заявления. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване на референдума на 27 януари до 1 януари.

Гласуването зад граница ще става в избирателни секции в консулствата и посолствата, за разкриването на които са необходими поне 20 заявления, припомня „Дневник“.

За гласуване в националния референдум няма да се създават секции в помещенията на българските почетни консулства и в офисите на българските почетни консули. Там няма да се събират и заявления, напомнят от Министерството на външните работи.

Заявленията трябва да бъдат попълнени и подписани саморъчно, изпратени по пощата, занесени лично до посолството или консулството, или да бъдат сканирани и изпратени в електронна форма в един от двата варианта - PDF или TIFF формат. За изпратените по пощата заявления важи дата на пощенското клеймо.

Ако има разкрита секция, всеки български гражданин, който на 27 януари 2013 г. се намира в чужбина, може да гласува на референдума, като бъде дописан в списъка.

В заявлението гласоподавателят посочва собственото, бащиното и фамилното си име по паспорт, единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в България и населеното място, в което се намира дипломатическото или консулското представителство, в което желае да гласува.

Образецът на заявлението може да бъде изтеглен от сайта на Министерството на външните работи.

От Външно министерство съобщиха, че предстои да бъде открито консулство на България във Франкфурт на Майн, Германия.

До отварянето на консулството желаещите да гласуват във Франкфурт на Майн могат да подават заявления за гласуване в дипломатическото представителство в Берлин и в консулското представителство в Мюнхен. В заявлението следва да се впише, че заявителят желае да гласува във Франкфурт на Майн.

#референдум #избирателна секция #българи в чужбина #Министерство на външните работи #МВнР #консулство #посолство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"