Джон Кери бил избраникът на Обама за държавен секретар

Джон Кери бил избраникът на Обама за държавен секретар
В момента загубилият президентската надпревара през 2004 г. демократ е председател на влиятелната сенатска комисия по външна политика. Снимка: АП
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама е избрал сенатора Джон Кери за приемник на Хилари Клинтън на поста държавен секретар, съобщават анонимни източници.

Си Ен Ен цитира неназован представител на демократите, който бил разговарял вече с Кери по въпроса. Ей Би Си пък се позова на добре информиран източник.

Агенция „Франс прес” зададе въпрос към Белия дом дали тази информация е вярна, но не получи утвърдителен отговор, предаде БГНЕС.

Джон Кери обаче беше сред основните претенденти за поста на дипломат №1 на Съединените щати.

В момента загубилият президентската надпревара през 2004 г. демократ е председател на влиятелната сенатска комисия по външна политика.

Шансовете на Кери за поста се увеличиха, след като в четвъртък фаворитът на Обама – американският посланик в ООН Сюзън Райс, поиска от президента да изтегли името й от списъка на потенциалните кандидати за поста на Хилари Клинтън.

Райс беше подложена на унищожителна критика за коментарите си във връзка с атентата срещу американската мисия в Либия на 11 септември.

Заради тях някои влиятелни републиканци заплашиха да блокират избора й за държавен секретар, ако бъде предложена.

#САЩ #Барак Обама #Президент на САЩ #Джон Кери #Хилари Клинтън #сържавен секретар на САЩ #Белия дом #ООН #Сюзън Райс #Либия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"