БЛС отхвърли Националния рамков договор за 2013 г.

БЛС отхвърли Националния рамков договор за 2013 г.
По-рано в събота лекарите поискаха отново оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Българският лекарски съюз (БЛС) отхвърли Националния рамков договор за 2013 г.

Решението срещу договора беше взето по-рано в събота, по време на събор на БЛС в Пловдив, като „против" гласуваха 224 души, „за" - 27, а 15 се въздържаха., предаде БНР.

Лекарите не одобриха предложените от Здравната каса обеми и цени за медицинските дейности за 2013 г., като така  те ще се опитат да предотвратят прехвърлянето на дейности, които са отговорност на държавата, от здравното министерство към НЗОК.

Тези дейности да бъдат плащани от Касата бяха решени, след като Конституционният съд обяви за противоконституционен трансферът от 100 млн. лева от НЗОК към здравното министерство.

В края на септември председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов поиска да бъдат осигурени 100 млн. лева от финансовото министерство към здравното, за да може то да покрие медицинските дейности, за които досега се е грижило и да не се налага да ги прехвърля на НЗОК.

Според лекарите в момента много от доболничните дейности и клинични те пътеки остават без финансиране. За примери те дадоха урологията, ортопедията, онкологията и коремната хирургия, където лечението на тежки заболявания и придружаващите ги усложнения е силно затруднено заради недофинансираните клинични пътеки.

На събора в Пловдив бяха приети две деклараци, едната от които завършва с призив към премиера Бойко Борисов да освободи финансовия министър Симеон Дянков.

Според лекарите серия от действия на ресорния вицепремиер и финансов министър многократно са нарушавали законите, отклонявайки средства от здравните вноски на неселението към държавния бюджет.

Според декларацията на БЛС през последните три години отклонените средства възлизат общо на 2 млрд. лв.

Втората декларация на делегатите е срещу одържавяването и политизирането на НЗОК, за което те отново призоваха Борисов да предприеме управленски действия за възстановяването на статута на Здравната каса като обществена институция.

По-рано в събота премиерът Борисов коментира, че лекарският съюз всяка година иска оставката на Дянков, макар че той успява да увеличава постоянно парите за здравеопазване.

„Толкова пари, колкото сега се наливат в здравеопазването, никога не са давани. Въпросът е лекарите да помислят как да ги харчат", заяви Борисов.

#Национален рамков договор #НЗОК #декларации #Бойко Борисов #бюджет #Български лекарски съюз #събор #БЛС #лекари #Министър на финансите #Симеон Дянков #оставка #здравеопазване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници