Младенов: България не е забила нож на Македония!

Младенов: България не е забила нож на Македония!
Дипломатът обърна внимание на последните 20 години, през които реакциите на България спрямо Македония са позволили единствено да се разрасне една идеология на омразата към България. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България не е изнудвала или препъвала Македония по пътя й към Европейския съюз, заяви външният министър Николай Младенов.

Според Младенов това, което България е направила по време на Европейския съвет, е да постави своите условия, предаде БНР.

„Не сме изнудвали никого, не препъваме никого, не забиваме ножове в ничии части на тялото. Единственото, което правим, е, че поставяме нашите условия и те, когато срещат солидарността на всички останали страни в ЕС, се приемат с консенсус и стават част от общата позиция на Европа“, коментира външният министър.

Поставянето на въпроси пред Европейския съвет относно добросъседските отношения между България и Македония се дължало на факта, че всички опити преди това да се намери изход от ситуацията, по някакъв спокоен начин, не са дали резултат, допълни Младенов.

„В крайна сметка ЕС е мястото, където тези въпроси се дискутират“, посочи министърът.

„Не искаме да има някакви изключения спрямо Македония. 20 години се нагледахме на приключения. Оттук нататък политиката към Македония е като към всяка една друга страна – никаква разлика. Има критерии – има изпълнение, има дейности – има резултати. Никакъв романтизъм не трябва да проявяваме към това, защото, колкото повече романтизъм проявяваме, толкова повече поставяме отношенията си на нездрава основа и затова е нашето настояване в момента“, категоричен беше външният министър.

Дипломатът обърна внимание на последните 20 години, през които реакциите на България спрямо Македония са позволили единствено да се разрасне една идеология на омразата към България, въпреки всички жестове и реални действия на подкрепа, които България е показвала към Македония от момента на признаването на независимостта й.

„Все пак хората в тази държава в продължение на 50 години в Титова Югославия са хранени с пропаганда срещу България. Обяснимо е, че ако не се вземат мерки този тип пропаганда да се овладее вътре в тяхното общество, тя ще създаде проблеми не само с България, но и с всички съседи, и най-вече ще създаде проблем вътре в македонското общество, където има много сериозно присъствие албанският етнос“, каза още Младенов.

Той спомена, че има редица въпроси, по които няма напредък през годините, които нямат нищо общо нито с историята, нито с каквото и да е било друго. Затова е дошъл моментът, в който България да обсъди тези теми с ЕК, виждайки, че в нейния доклад те не са отразени.

Младенов подчерта, че исканията за добросъседство, реформи и решаване на въпроса с името на Македония са на ЕС, а България предлага пътя, по който те да се решат.

Според Младенов, ако Скопиев вижда накъде вървят Балканите, трябва да си даде ясна сметка, че интересът на страната е по-бързо и по-успешно да изпълни всички изисквания, които ЕС има към тях, за да може да стане част от разширяването, което няма да стане, ако се пренебрегват някои проблеми.

Той заяви, че България е 100% добронамерена в този процес и не иска да слага на масата текстове, с които да казва: „Ето, приемете това или онова, няма да получите онова“.

По думите на дипломата през пролетта ЕК трябва да издаде доклад, в който да отчете напредъка в областта на реформите, в добросъседските отношения и в решаване на въпросите с името на Македония.

На базата на доклада в рамките на следващите шест месеца, страните – членки на ЕС, ще се съберат и ще обсъдят отново въпроса за присъединяването на Македония към Съюза.

„Аз, ако бях в Скопие, много сериозно бих се замислил какво правя оттук нататък през следващите шест месеца, за да извървя тази част от правата. Оттук нататък искаме да видим реални действия. Това, което е важно, е има или няма в българското общество подкрепа“, каза още Николай Младенов.

Той смята, че ако българското общество не е убедено в следващите шест месеца, че действията са положителни и че дават основа България да премине на следващия етап, политиците, включително и той, могат да говорят каквото искат, но това нямало да бъде реално.

По отношение на членството на Македония в НАТО Младенов заяви, че България подкрепя включвнето както на Македония, така и на Черна гора, Грузия, Босна и Херцеговина.

Според него с най-големи шансове е Черна гора, защото най-усилено работи в областта на реформите, но това ще бъде през 2013 г.

„България ще продължи да отстоява много категорично, че по отношение на НАТО пътят на нашите съседи на Балканите върви само напред“, заяви Младенов.

По отношение на присъединяването на България към европейския банков надзор министърът коментира, че отсега нататък страната ще бъде част от процеса, който ще решава, но няма да поема пълните отговорности и последствия на това решение, докато не стане част от Еврозоната.

#еврозона #банков надзор #министър на външните работи #членство #НАТО #присъединяване #доклад #Николай Младенов #България #Европейска комисия #ЕК #ЕС #Европейски съюз #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"