Египет гласува на референдум за конституция

Египет гласува на референдум за конституция
В събота в Кайро, Александрия и още осем провинции в Египет гласуват на референдума. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

В събота в Кайро, Александрия и още осем провинции в Египет гласуват на референдум за конституция.

Останалата половина от Египет ще се произнесе по въпроса след седмица, предаде Би Би Си, цитирана от „Дневник“.

Властите в страната бяха принудени да разделят националното допитване на две дати заради недостига на съдии, които да осъществяват контрола, тъй като по-голямата част от магистратите заявиха, че няма да изпълнят задълженията си в знак на протест срещу новата конституция.

През седмицата привърженици и противници на президента Мохамед Морси провеждаха митинги.

Опозицията на Морси отхвърли новосъставената конституция, защото според тях тя ще позволи на ислямските духовници да имат думата върху законите и гражданските свободи.

Според противниците на Морси документът, съставен от доминираното от ислямистите национално събрание, е зле изработен и президентът иска да го прокара без необходимите консултации.

Основният закон на Египет трябва да отбележи началото на нов етап след революцията от 2011 г., която свали бившия държавен глава Хосни Мубарак.

Противоречията около новата конституция обаче изостриха поляризацията между либералните групи и влиятелната ислямистка организация „Мюсюлмански братя“, която подкрепя Морси.

Мерките за сигурност по време на референдума са затегнати, за което са ангажирани и десетки хиляди полицаи.

Преди дни Морси даде официално разрешение на армията да арестува цивилни граждани, което предизвика опасения за връщане на страната към военно управление.

Носителят на Нобелова награда за мир и лидер на опозиционния Фронт за национално спасение Мохамед ел Барадей заяви, че настояването за провеждане на референдум в тази експлозивна и беззаконова среда ще доведе Египет до „ръба на пропастта“.

По-рано тази седмица друг от лидерите на Фронт за национално спасение Хамдин Сабахи обяви, че от Фронта може да призоват за бойкот на референдума, ако не бъдат спазени ключови изисквания.

#мир #Нобелова награда #Мохамед ел Барадей #Фронт за национално спасение #бойкот #„Мюсюлмански братя" #Мохамед Морси #президент на Египет #Конституция #референдум #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници