Световните лидери изпратиха съболезнования на Обама заради жертвите на стрелбата в училището

Световните лидери изпратиха съболезнования на Обама заради жертвите на стрелбата в училището
Британската кралица Елизабет Втора изпрати телеграма до президента Барак Обама, в която подчерта, че е шокирана и натъжена от убийството. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Европейските и световните лидери изпратиха своите съболезнования и съпричастност към американския президент Барак Обама заради кървавия инцидент в началното училище в Кънектикът.

В петък 20-годишният Адам Ланза нахлу тежко въоръжен в училището в Нютаун, като уби най-малко 27 души, 20 от които са деца на възраст между 5 и 10 години.

По първоначална информация преди това мъжът е убил майка си в дома им, след което отишъл в училището, където тя била преподавателка. След кървавия инцидент Ланза се самоубил.

От името на Европейския съюз съболезнования до близките на жертвите и Обама изразиха председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и шефката на дипломацията Катрин Аштън, информира Ройтерс, цитирана от Дарик.

Британската кралица Елизабет Втора изпрати телеграма до президента Барак Обама, в която подчерта, че е шокирана и натъжена от убийството.

„Принц Филип се присъединява към дълбокото ми съчувствие към Вас и американския народ в този тежък момент“, пише кралицата, която рядко коментира събития извън Общността на нациите, предаде АФП, на която се позова Дарик.

Британският премиер Дейвид Камерън каза в своя декларация, че „мислите му са с наранените и онези, които са изгубили свои любими същества“.

„На човек му се къса сърцето, като мисли за онези, чиито деца бяха лишени от живот на толкова крехка възраст“, сподели Камерън.

В открито писмо до Барак Обама френският президент Франсоа Оланд също заяви, че е шокиран от случилото се и че изказва дълбоко съжаление от този акт на насилие, довел до толкова много жертви.

Канадският премиер Стивън Харпър написа в своя „Туитър“, че новината е потресаваща и че „канадците се молят за учениците и семействата в Кънектикът, засегнати от това безсмислено насилие“.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също изпрати съболезнователно писмо до губернатора на Кънектикът Дан Малой, с което изразява най-дълбоката си покруса от убийството.

Ки-мун споделя, че мислите и молитвите му са отправени към семействата на жертвите и всички, които са наранени по някакъв начин от ужасяващото престъпление.

Медиите в Европа побързаха да обвинят за масовото убийство прекалено либералните закони за притежаване на оръжие в САЩ.

„Ако не сега, кога ще дойде моментът да бъде поставен въпросът за контрола над притежанието на оръжия?“, е заглавие на статия в британския вестник „Гардиън“.

Трагедията в началното училище припомни спомена за масовото убийство през 1996 г. в шотландския град Дънблейн, когато мъж уби 16 деца във физкултурния салон на начално училище.

Премиерата в САЩ на новия екшън с Том Круз „Джак Рийчър“ е била отложена заради кървавата драма. Филмовото студио „Парамаунт пикчърс“ съобщи, че в знак на почит към семействата на жертвите премиерата в Питсбърг, където филмът е сниман, няма да се състои.

Мотивите за престъплението все още са неизяснени, но се предполага, че Ланза е страдал от психическо разстройство.

САЩ обявиха събота за Ден на национален траур заради жертвите на стрелбата. Американският флаг е свален наполовина в знак на траур и съпричастност към трагедията, а в Нютаун бяха организирани вечерни бдения в памет на загиналите деца.

#стрелба #престрелка #САЩ #Кънектикът #убити #Нютаун #Адам Ланза #стрелба #деца #Катрин Аштън #Стивън Харпър #Бан Ки-мун #генерален секретар на ООН #„Гардиън" #вестник #траур #Франсоа Оланд #Президент на Франция #Президент на САЩ #съболезнования #министър-председател на Великобритания #председател на ЕК #кралица на Великобритания #Елизабет Втора #Жозе Барозу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"