Кой са безопасните лекарства по време на бременност?

Кой са безопасните лекарства по време на бременност?
A A+ A++ A

Статистиката сочи, че над 92% от жените употребяват две или повече лекарства през различни периоди на бременността, а също така, че около 2% до 3% от всички вродени малформации имат фармакогенен произход (произход, свързан с лекарствата).

Влиянието на лекарствата върху бременността зависи от:

 • гестационната възраст на плода
 • кинетиката и механизма на действие на лекарствата
 • дозирането
 • физиологичното състояние на бременната,
 • хранителния и двигателния режим
 • околната среда и други неизяснени фактори
 • стреса.

Видове увреждане на плода от лекарства по време на бременност

 1. Тератогенни увреждания.
 2. Токсични увреждания, които могат да се изразяват в изоставане в развитието на плода, намалено тегло или ръст, преждевременно прекъсване на бременността или в най-тежките случаи – вътреутробна смърт на детето.
 3. Разстройства в развитието на функциите на жлезите с вътрешна секреция на плода.
 4. Късно появяващи се увреждания, които се изявяват в кърмаческа възраст или детска възраст и могат да се проявяват в нарушение на слуха или интелектуалното развитие.

Според много изследователи приемът на лекарства през първите 7-8 дни от бременността не се отразява пряко върху развитието на плода. Все пак, ако бременността е планирана и майката има съмения, че е бременна, да се съобрази с това и да го сподели с лекаря си.

Периодът от 3-тата до 8-ата г.с. е критичен за развитието на плода. Част от лекарствата, достигащи ембриона през този период от неговото развитие, не го увреждат. Други обаче могат да предизвикат аборт, тежки сублетални анатомични дефекти (истински тератогенни ефекти) или перманентни едва доловими метаболитни нарушения, които могат да се манифестират години след раждането (т.нар. скрита ембриопатия).

След І триместър на бременността повечето органи и системи са вече диференцирани. Изключение правят ЦНС, половият апарат и зъбите. Обикновено неблагоприятното отражение на лекарствените вещества върху плода през второто и третото тримесечие на бременността е подобно на това, което се наблюдава и при майките, т.е. при възрастните. Уврежданията са свързани по-скоро с функционалността на органите и системите, отколкото с тяхната цялост./etilena.info

За първи път тератогенна активност е установена при седативния препарат талидомид (контерган), предписван на бременни по време на І триместър. По-късно тератогенна активност е установена при цитостатиците, естрогените, гестагените, андрогените, ГКС, салицилатите, фенитоина, фенобарбитала, кумариновите антикоагуланти, СУП, „социалните“ лекарства (алкохол, тютюнопушене, наркотици).

 

Тератогенният потенциал на лекарствaта според FDA

Тератогенният потенциал на лекарствaта според FDA (Food and Drug Administration) на САЩ се определя от отношението риск/полза, известно като Pregnancy Risk Factor (PRC) – рисков фактор за бременност, респ. Pregnancy Risk Category (PRC – рискова категория за бременност).

Различават се пет основни категории:

Категория А – лекарства, които са били тествани за безопасност по време на бременност и са доказано безвредни. Това включва лекарства като фолиева киселина, витамин В6 и тироидни препарати в умерени или дози по предписание.

Категория В – лекарства, които са много използвани по време на бременност и не изглежда да причиняват сериозни увреждания или други проблеми. Тук се включват някои антибиотици, парацетамол, аспартам (изкуствен подсладител), фамотидин (квамател), дексаметазон, инсулин (при диабет) и ибупрофен преди ІІІ триместър (нурофен).

Категория С – лекарства, за които е вероятно да причинят проблем за майката или бебето. Тук се включват също лекарства, за които не са довършени изследванията за безопасност. Повечето от тези лекарства даже нямат започнати изследвания за безопасност. Тези лекарства често са придружавани от предупреждението, че трябва да се използват само ако ползата от приложението им оправдава риска. Аспирин и други лекарства, съдържащи салицилати, не се препоръчват по време на бременност, особено последните 3 месеца. Acetylsalicylate, обичайна съставка на много продавани без рецепта обезболяващи, може да забави раждането и да причини сериозно кървене преди и след раждането.

Категория D – лекарства, представляващи ясен риск за здравето на фетуса, съдържащи алкохол, литий, phenytoin (Dilantin), и повечето лекарства за химиотерапия при лечението на рак. В някои случаи някои химиотерапевтични лекарства се дават по време на бременност. За бременните със СПИН се препоръчва  zidovudine (AZT). Изследванията показват, че серопозитивните жени, които вземат AZT по време на бременността, намаляват с две трети риска да предадат вируса на бебето.

Категория Х – лекарства, които причиняват увреждания на плода и никога не трябва да бъдат употребявани по време на бременност. Синтетичният естроген DES е използван до 1971 г. за предпазване от аборт. С течение на времето се установило, че DES не само не предпазва от аборти, но и причинява рак на вагината и маточната шийка. DES може да засегне както бременната, така и детето. Дъщерите на жени, вземали DES, имат повишен риск от рак на вагината и маточната шийка. Синовете на майки, вземали DES, имат повишен риск от неракови образувания по тестисите и недоразвити тестиси. Жени, които са вземали DES, имат повишен риск от рак на гърдата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай